Subota, 23. Februar 2019.
Auto Moto & Hi Tech

Honda Civic Type R postavila novi rekord na stazi Estoril

Vozač Tiago Monteiro je vozeći Civic Type R na stazi Estoril postavio vrijeme 2:01.84, što predstavlja novi rekord za produkcijske automobile s prednjim pogonom.

Staza Estoril je duga 4,2 kilometra i prilično je zahtjevna, tako da vozač mora savladati mnogo izazova u jednom krugu.

“Ovdje smo došli kako bismo oborili rekord koji je postavljen s prethodnim automobilom, ali nikad ništa ne shvatamo olako. Morate imati mnogo samopouzdanja na stazi Estoril, a novi Type R je brz, ulijeva samopouzdanje te inspiriše. Mi smo oborili rekord, uništili smo ga zapravo. Type R je veoma stabilan i odlično koči, a njegov motor je zaista nevjerovatan. Imate osjećaj da vozite trkaći automobil, brzo zaboravite da se radi o cestovnom automobilu. ali ga onda odvezete kući”, izjavio je Monteiro.

Novi rekord na Estorilu je četvrti za automobile na prednji pogon koji je Honda postavila ove godine. Type R je rekorder u Silverstoneu, kao i na stazama Spa-Francorchamps i Hungaroring. Ove godine je Honda poboljšala vremena na pomenutim stazama koje je postavila 2016. godine kada je organizovala sličnu kampanju s prethodnim modelom Type R.

Staza Estoril se koristila za F1 utrku za Veliku nagradu Portugala između 1984. i 1996. godine, a na posljednjoj utrci je došlo do poznatog duela na stazi između Jacquesa Villeneuvea i Michaela Schumachera.

(Klix.ba)

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech