Subota, 23. Februar 2019.
Sport

Želite voziti bicikl po noći? Evo što trebate znati

Postoji više dobrih razloga za noćno bicikliranje. Noćna vožnja može biti mnogo zanimljivija i uzbudljivija.

Došli su topliji dani, Većina rekreativaca odlučuje se za vožnju po danu, dok je noćnih vozača znatno manje, iako su i oni prisutni na cestama.

Postoji više dobrih razloga za noćno bicikliranje. Možda zbog posla i drugih obaveza jedino po noći možete sjesti za upravljač bicikla, možda imate nesanicu, ili se jednostavno više volite voziti u to vrijeme dana. U svakom slučaju, noćna vožnja biciklom drugačija je i može biti zanimljivija i uzbudljivija od dnevne. Na cestama je manje prometa, automobila i pješaka, što za bicikliste znači manje opasnosti i više slobode. Različita mjesta u gradu po noći je moguće doživjeti na potpuno novi način.

Međutim, noć nosi neke svoje opasnosti, a iziskuje i neku posebnu opremu.

Prvo i najvažnije – svjetla. Pravilnik o tehničkim uslovima vozila u prometu na cestama jasno nalaže da bicikli na prednjoj i zadnjoj strani mora imati po jedno ili dva simetrično postavljena svjetla, s tim da prednje svjetlo mora biti bijele boje, a zadnje crveno.

Svjetla moraju biti postavljena tako da dobro osvjetljavaju cestu, ali da pritom ne ometaju druga vozila u prometu, što znači da ne smiju biti usmjerena previsoko. Na zadnjoj strani bicikla takođe moraju biti jedan ili dva simetrično postavljena netrokutasta katadioptera (mačje oči) crvene boje, a na svakoj strani pedale još po jedan katadiopter žute ili narančaste boje. Biciklisti po noći isto moraju nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja na cestama svjetla moraju biti upaljena od prvog sumraka do potpunog svanuća, ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Vozite li po mraku bez svjetala ili reflektirajuće odjeće? Kakva svjetla izabrati?

Pri kupovini svjetla, osim cijene te kvaliteta izrade i osvjetljenja, trebate voditi računa i o izdržljivosti baterije kako ih ne biste svako malo morali puniti ili kupovati nove. Pitajte prodavača koliko vam sati svjetla daje jedno punjenje i dobro pročitajte uputstva na kutiji prije nego što izvadite novčanik.

Toplije se obucite. Ne treba zaboraviti ni na odgovarajuću odjeću.

Po noći su obično niže temperature, zbog čega je dobro toplije se obući. Ako se pri vožnji umarate i više znojite, nije loše uložiti u odjeću koja ne propušta vjetar, kako noćna vožnja ne bi završila s neugodnom upalom. Posebno opasne mogu biti brdske vožnje jer ćete se pri vožnji uzbrdo sigurno uznojiti, dok će vas nizbrdica koja slijedi itekako “ohladiti”.

Nakon intenzivne vožnje uzbrdo nije loše odmoriti se na nekoliko minuta prije no što krenete u jurnjavu nizbrdo. Svi vozači moraju biti oprezniji po noći, a to se pogotovo odnosi na bicikliste. Dobro otvorite oči, nemojte zaboraviti da je osim vama noću teže voziti i vozačima motornih vozila, koji će vas ponekad teško zapaziti.

Izbjegavajte neosvijetljene ceste, a ako se njima baš želite ili morate voziti, imajte na umu da ste mnogo manje vidljivi. Ako se bojite, uvijek možete jednostavno sići i pogurati bicikl dok ne izađete na svjetlo.

Fb: Dragomir Mijić

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech