Subota, 23. Februar 2019.
Preduzetništvo

Konferencija o preduzetništvu: Reconnect 2018. Restart Networking Event

Jedan od ciljeva kompanije Bisnode je povezivanje poduzetnika u cilju pronalaženja novih poslovnih partnera i poboljšanja poslovanja.

Stoga i ove godine učestvujemo na konferenciji Reconnect 2018. Restart Networking Eventu čiji je cilj povezivanje preduzetnika iz dijaspore i BiH. Stoga dođite da upoznate nove poslovne partnere i poslovno se povežete sa profesionalcima iz BiH i dijaspore.

Prošle godine na Reconnect eventu je  učesnika, od kojih 40% iz dijaspore, dok je 60% dolazilo iz biznis sektora u BiH. Veliki dio učesnika je kao najkorisniji dio ocijenila upoznavanje novih ljudi iz različitih sektora. Stoga će Reconnect 2018. biti fokusiran upravo na povezivanje i to na Bisnode način: organiziramo Bisnode Speed Networking, efikasan i funkcionalan način upoznavanja novih poslovnih partnera.Ovo umrežavanje je koncipirano tako da u najkraćem vremenu upoznate što je moguće veći broj potencijalnih poslovnih partnera.

Ovaj način pokazao se kao izuzetno efikasan i višestruko koristani u dosadašnjoj višegodišnjoj praksi Bisnode aktivnosti u kreiranju poslovnih prilika, a to pokazuje i broj zainteresovanih učesnika Reconnect 2018. Umrežavaćemo učesnike dvije grupe, iz oblasti ITES – industrije usluga baziranih na informacionim tehnologijama, kao što su IT biznisi, call centri, marketinške usluge, te oblasti pod nazivom Manufacturing – proizvodnji s fokusom na obradu metala, plastike ig rađevinskih materijala.

Ove dvije grupe djelatnosti su teme Reconnect 2018. kao perspektivnih sektori sa dobrim pokazateljima a Bisnode je, zahvaljujući svojim rješenjima, kreirao pregled poslovanja kompanija koje uključuju ovi sektori: 1.538 aktivnih bh. kompanija tzv. Manufakturing sektora i 1.739 kompanija iz 11 kategorija J djelatnosti, tzv. ITES sektora.

Interesantno je da u oba sektora prevladavaju male kompanije, Manufacturing 77,83% a ITES 94,26%

a njhovu stabilnost pokazuje činjenica da 2/3 ovih kompanija radi preko 10 godina.

Kategorije Manufactiring sektora djelatnosti imaju u 2017. ukupni prihod od skoro 6 milijardi KM i neto dobit preko 37 miliona KM a zapošljavaju 40.616 osoba. Kompanije ovog sektora pokazuju i dobar trend rasta: u odnosu na prethodnu godinu porastprihoda je 14,47% neto dobit i10,43% i broja zaposlenih 6,59%. Kompanije ITES sektora u 2017. oprihodovale su više od 1.4 milijarde KM, ostvarile dobit preko 200 miliona KM iimaju 13.600 zaposlenika.Ove djelatnosti su u prosjeku povećale prihod u 2017. u odnosu na prethodnu godinu za 9,54%, dobit za 12,23% i broj uposlenika za 9,5%.

Kao najbolji predstavnici svojih sektora, u Manufacturingu ističu se Arcelor Mittal d.o.o. Zenica, kao najbolji prema prihodu i broju zaposlenih u 2017. i FEAL d.o.o. Široki Brijeg prema dobiti.

Što se tiče kompanija ITES sektora, ubjedljivo najbolja kompanija IT sektora po zadatim pokazateljima je NSoft iz Mostara, a u djelatnosti Pozivnih centara na bolji po prihodu je NCR d.o.o. Banja Luka,a po dobiti i broju zaposlenih je Best&Team d.o.o. Sarajevo. U oblasti arhitektonske djelatnosti i inženjerstva sa najvećim prihodom i brojem zaposlenih je ENERGOINVEST d.d. Sarajevo, a najveću dobit imaju JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.  U sektoru Agencije za promidžbu i Oglašavanje preko medija, po dobiti je prvi AQUARIUS d.o.o. Banja Luka, po prihodu SPORT KLUB d.o.o. U sektoru Prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača po prihodu je najbolj iEdukacioni centar BARBADOS  d.o.o. Sarajevo i po dobiti JEZIČKE USLUGE DIWAN d.o.o. Sarajevo.

Kao poseban dio programa Reconnect 2018., osim panel diskusije na temu “Prilike koje mogu pružiti dobavljači u BiH udruživanjem u lanac dobavljača”, na Reconnect 2018. predstaviće se i pobjednici LEADER regionalnog takmičenja poslovnih ideja, prema projektu “Jačanje prekogranične saradnje i direktnih kontakata između mladih poduzetnika na zapadnom Balkanu”.

(biznispromo)

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech