Subota, 16. Februar 2019.
Putovanja & Zanimljivosti

Najokrutnije mjesto za život na Zemlji

Na prvi pogled možda ćete pomisliti kako su ovi prizori neonski žuto-zelenog krajolika sa neke druge planete, ali zapravo je riječ o krateru Dalol (zeleni kiseli ribnjak na afarskom jeziku), koji se nalazi u Danakilskoj pustinji u Afarskoj depresiji.

Danakilska pustinja zapravo je presušeni rukavac Crvenog mora, a brojni istraživači nazivaju je opasnim i okrutnim mjestom za život.

Foto: Profimedia.hr

To i nije tako čudno kada je poznato da je riječ o jednom od najaktivnijih vulkanskih područja na svijetu gdje su podrhtavanje tla i erupcije lave vulkana Erta Ale gotovo svakodnevna pojava. Prostor je pun sumpornih jama, otrovnih plinova i bara s kiselom soli.

Foto: Profimedia.hr

Povrh svega, temperature su u pustinji izuzetno visoke. Prosječna temperatura iznosi 34,4 stepena Celzijusa tokom cijele godine, a u ljetnim mjesecima penju se preko 50 ili čak 60 stepeni, piše Punkufer.hr.

Foto: Profimedia.hr

Uprkos tome, u sklopu pustinje živi oko 130.000 stanovnika – najčešće Afara i Tigraja, a i brojni su turisti koji žele posjetiti ovo mjesto i prepustiti se nesvakidašnjoj pustolovini.

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech