Nedjelja, 17. Februar 2019.
Dom & Enterijer

Šah-mat: Najlepši kockasti podovi

Iznenađujuće je da se ova crno-bijela kockasta šara pojavila prije više od dvije hiljade godina. Prvo je nastala kao podloga za igru, pa tek onda kao dekoracija u enterijeru.

Ovakvi podovi postoje od trenutka kad su ljudi naučili da obrađuju kamen i kombinuju ga na tlu kreirajući podlogu, to jest pod. Posebno je interesantno kako se „provlačio“ kroz različite staleže i vijekove, na mnogim lokacijama širom svijeta, a pritom uspio da ostane moderan i dan danas.

Možda je tajna u simboličnom značenju koje nosi.

Ova crno-bijela kockasta šara pojavila se još u Iranu na starim artefaktima u vidu keramičkih vaza, i na podovima antičkog Rima. Kao dio enterijera, “šahovski pod” primjetan je na mnogim renesansnim slikama, a arhitekta kralja Luja XIV koristio je najbolji mermer kako bi dizajnirao kockaste podove u Versaju.

Foto: Ilustracija

Mnoga djela holandskih slikara, poput Vermera, iz 1660-ih godina dovode se u pitanje, jer se na njima često pojavljuje kockasti pod koji je tada bio simbol luksuza i isključivo se vezivao za bogati stalež.

On se međutim viđao i na djelima gdje su prikazani domovi srednje klase, pa je sasvim moguće da je dodat kako bi slika bolje izgledala i imala izraženiju perspektivu zbog hipnotičkog rasporeda kocki. U 18. vijeku i neoklasicizmu ovakvi podovi su i dalje bili popularni, što se dalo primijetiti i po radovima engleskog arhitekte Roberta Adama.

Foto: Ilustracija

Dvadesetih godina prošlog vijeka, zbog korišćenja linoleuma kao materijala, kockasti pod postaje svima dostupan i samim tim više rasprostranjen.

Ujedno biva lak za čišćenje i održavanje, ali još važnije – nije više skup. Pedesetih godina u Americi nijedan restoran nije se mogao zamisliti bez ovakvog poda. Čak i danas, kada se kopira retro stil, glavna estetska odrednica restorana ili kafića je crno-bijeli pod, pa tek onda dolaze kožne stolice, šank, džuboks mašina…

Foto: Ilustracija

Crno-bijeli kockasti pod nerijetko se vezuje za masone, jer nosi simbolično dualno značenje ljudskog života, i predstavlja odnos između dobra i zla. To se donekle vezuje i za kineski jing-jang, koji takođe govori o balansu i harmoniji.

Na Tajlandu se smatra da kada neko na sebi nosi ovakvu šaru, zapravo ima vid mistične zaštite. Možda baš zato “šahovski pod” unosi mir i harmoniju u vaš dom. Osim toga, ako i niste ljubitelj misticizma, dobro izgleda, što je sasvim dovoljan razlog da postane dio vašeg enterijera.

Ovakav pod daje vizuelno nesvakidašnji utisak, koji se uklapa u svaki dom i čini ga neobičnim, te tako prostorija u kojoj se nalazi postaje unikatna na svoj način.

Uglavnom se svi trude da podovi budu neutralni i jednostavni, ali upravo ova šahovnica daje karakter prostoru, na koji se kasnije, kao na bazu, nadovezuju ostali elementi, poput namještaja, slika i drugog dekora.

Foto: Ilustracija

U kom god stilu da uređujete stan, crno-bijeli kockasti pod uklopiće se u sve; i ako je retro, i ako je moderno, i ako je eklektično.

Osim toga, možete ga primijeniti u različitim prostorijama: od kupatila, preko trpezarije, kuhinje, sve do dnevne i spavaće sobe.

Izvor: designponge.com

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech