Nedjelja, 17. Februar 2019.
Ljepota & Zdravlje

Evo šta se dogodi u tijelu kada kafu popijete na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu – na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, ali mnogo manje nas zna zbog čega je zapravo ta navika štetna.

Kafa na prazan želudac ne bi smjela da se pije nikada, ni ujutro, ni tokom dana kada osjetite glad, pa ručak zamijenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

Evo šta se dogodi u tijelu kada kafu popijete na prazan želudac:

1. Poveća se količina želudačne kiseline
Povećana količina želudačne kiseline uzrokuje probleme s probavom koje možete osjećati tokom cijelog dana. Viso nivo kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost, što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osjećaj stresa i tjeskobe
Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj teskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem se pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na nervni sistem, uz kafu uvijek pojedite nešto.

3. Smanji se nivo hormona
Glavni razlog zbog kog kafa povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i uopšte se bolje osjećati, piše Zadovoljna.hr.

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech