Subota, 23. Februar 2019.
Sport

Juče je u Sarajevu održan nastavak prve i druge sjednice Upravnog odbora RSBiH

Juče je u Sarajevu održan nastavak prve i druge sjednice Upravnog odbora RSBiH imenovanog  na skupštini 26. avgusta 2018. godine.

Sjednica je održana u prostoriji koja nema struje, te smo mi, članovi Upravnog odbora skupili novac kako bismo platili telefon koji je isključen, i platili dug za struju.

Sastanak je počeo u 16 časova, a završio u 22, bilo je žučnih rasprava, napuštanja sjednice, vraćanja, ali je sve završilo u interesu rukometa.

Predstavnici RS su dali veliki udio kako bi liga krenula, te su sve odluke bile jednoglasne i u interesu rukometa, što je najbitnije.

U uvodnom dijelu prva tačka je bila rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, a svoje izlaganje imao je selektor A tima gospodin Bilal Šuman. Selektor Šuman upoznao nas je sa stvarima koje su potrebne reprezentaciji za oktobarski ciklus kvalifikacija. Upravni odbor se obavezao da će u što kraćem roku obezbijediti selektoru i reprezentativcima sve što je potrebno kako bi se pripreme, a i utakmice protiv Bjelorusije i Češke odigrale u normalnim uslovima.

Znamo da navijače, čelnike, trenera i igrače iz klubova najviše zanima tačka Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce i žene. UO RSBiH je donio sljedeće odluke kada je u pitanju takmičenje u muškoj Premijer ligi BiH za sezonu 2018/19:
– udovoljava se zahtjevu aktuelnom šampionu BiH HRK Izviđač Ljubuški, koji nastupa u SEHA ligi. da se takmičenju u Premijer ligi BiH priključi u play-offu, a prvi rang domaćeg takmičenja u regularnom dijelu sačinjavat će 14 klubova

– četrnaesti klub bit će MRK Goražde

– u play-offu za šampiona BiH učestvovaće sedam prvoplasiranih ekipa u regularnom dijelu šampionata i Izviđač

– prvoplasirani tim regularnog dijela šampionata dobit će broj 1 play-offu, a Izviđač će dobiti broj 2, dok će ostali klubovi od 3 do 8 biti poredani po plasmanu

– u play-offu će se igrati po kup-sistemu do finala (pobjednik će biti onaj koji bude imao bolju gol-razliku u dva meča)

– u finalu play-offa igrat će se na dva dobijena meča

– takmičenje u Premijer ligi BiH počinje 10. oktobra, a kompletan kalendar biće objavljen u što skorije vrijeme

– prema dogovoru Upravnog odbora RSBiH Premijer ligu BiH napuštaju dva kluba, a popunjavaće je jedan klub iz Prve lige Republike Srpske i pobjednik play-offa Prve lige FBiH (grupe Sjever i Jug)

– Upravni odbor RSBiH tražit će sastanak sa čelnicima SEHA lige, kako bi se definisao status RSBiH u toj organizaciji

– u slučaju da predstavnik BiH ne bude igrao u SEHA ligi naredne sezone, iz Premijer lige će ispasti i treći klub

– UO RSBiH se obavezao da će propozicije i pravilnike za sezonu 2019/20. donijeti do 31. 12. 2018. godine

Što se tiče ženske Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2018/19. UO RSBiH je odlučio da se početak prolongira za sedam dana, te da ona ne počne 22, već 29. septembra.

 

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske

Marinko Umičević

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech