Subota, 23. Februar 2019.
Dom & Enterijer

Život u 20-ak kvadrata

Malo kvadrata – puno praktičnih rješenja…

Život u malom stanu nameće nam potrebu da budemo praktični. Praktičnost je u službi maksimalnog iskorištenja
dragocjenog prostora i ne isključuje ljepotu, zaigranost, kreativnost i dr. Ponuda materijala i namještaja za stanove velika je i pruža nebrojene mogućnosti. Na što posebno treba paziti?

Ležaj-sofa
Preko dana sofa za sjedenje preko noći postaje ležaj. Pri kupovini ne treba štedjeti. važno je kupiti udobno i kvalitetno. Svakodnevno razvlačenje ležaja ne bi smjelo biti opterećenje, mehanizam mora biti praktičan, jednostavan za rukovanje i kvalitetan.

Vizualno povećanje prostora
Mali stanovi, proporcionalno svojoj veličini, nemaju brojne i velike staklene površine. Da biste vizualno povećali prostor i u njega unijeli više svjetla poslužite se, između ostaloga i bojom. Svjetao namještaj, svijetle zavjese i svjetao pod. Neovisno otome koju podnu oblogu imate u stanu (laminat, parket, keramiku ili linoleum) odaberite svijetlu boju.

Namještaj
Iskoristite svaki kubik prostora. Iskoristite zidove pa police i ormariće postavite do samog
stropa. Na najviše police stavite stvari koji ne koristite svakodnevno. Ljestve za dosezanje najviših polica mogu izgledati vrlo
dekorativno i poslužiti za više stvari. Podne površine nastojte ostaviti što više prohodnima. Red u stanu doprinijet će prozračnosti i dojmu veličine.

Namještaj treba biti lagan i čvrst jer život u malom stanu znači gotovo svakodnevno premještanje stvari. Odlično su rješenje sklopivi stolovi i stolice, te višenamjenski komadi namještaja. Npr. klupica za sjedenje koja je ujedno i škrinja za posteljinu, stolić koji u trenu postaje noćni ormarić, sto koji se nakon jela premješta uza zid i postaje radni sto i sl. Odlično rješenje za male prostore su i ugradbeni ležajevi.
Ormarići sa skrivenim namjerama odlični su jer su lijepi i praktični, olakšavaju skladištenje onih stvari koje inače ne izgledaju privlačno (pegle, kante, metle i sl.)


Kupatilo
U kupatilu se osim wc šolje i umivaonika mora naći mjesta i za tuš te mašina za veš. I ovdje je važno iskoristiti svaki pedalj prostora. Tamo gdje mogućnosti dopuštaju valja smjestiti ormariće do plafona, iskoristiti prostor iznad wc školjke, te iznad mašine za veš. Mašinu uzmite manjih dimenzija. I ovdje se svjetlost i osjećaj prostora postižu svijetlim bojama i dobrim odabirom ogledala.

Hodnik
Iskoristite predulaz ma kako malo bilo. Bicikl na zidu neće nikome smetati, a stavite li prikladan ormarić ili policu za odlaganje stvari oslobodit ćete malo prostora u samom stanu. Naravno, morate voditi računa da se ostali stanari slažu sa takvim načinom zauzimanja zajedničkog prostora.

Praktično urediti mali stan – veliki je izazov. Ali, može se…

 

Izvor: prakticanzivot.com

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech