Subota, 23. Februar 2019.
Kultura & Obrazovanje

Otvoreni pregovori o priznavanju diploma na Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan je započeo pregovore o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera na prvom sastanku glavnih pregovarača kojeg je u ponedeljak, 8. oktobra, u Briselu sazvao Savjet za regionalnu saradnju (RCH).

Očekivani ishod pregovora je zaključivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju, kojim će se utvrditi zajednička pravila za priznavanje stručnih kvalifikacija za podnosioce zahtjeva koji posjeduju stručnu kvalifikaciju stečenu u jednoj od ekonomija Zapadnog Balkana čime će im se omogućiti pristup i obavljanje profesije u drugoj ekonomiji.

Pregovori i očekivani Sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija dio su Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su premijeri iz regiona usvojili prošle godine u Trstu.

– Otklanjanje prepreka mobilnosti stručnjaka i na taj način ostvarivanje cilja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor da se omogući nesmetano kretanje doktorima medicine, stomatolozima, arhitekatima i građevinskim inženjerima u regionu omogućiće da se talentovani ljudi zadrže u regionu – rekao je generalni sekretar RCH Goran Svilanović na otvaranju pregovora.

On je dodao da je, osim toga, nacrt Sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera zasnovan na Uredbi Evropske unije o priznavanju stručnih kvalifikacija i kao takav će doprinijeti pripremama za pristupanje Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech