Petak, 18. Januar 2019.
Ljepota & Zdravlje

Brkovi u novembru šalju ozbiljnu poruku!

Novembar je mjesec posvećen borbi protiv raka prostate i testisa.
Da li ste nekada čuli za Movembar? Kovanica riječi “moustache” (brkovi) i “november” (novembar), predstavlja međunarodni projekat koji se održava svake godine, širom svijeta, tokom cijelog mjeseca novembra. U početnim danima jeseni, muškarci ostavljaju po strani brijače i puštaju brkove, kako bi skrenuli pažnju na jako bitan povod održavanja ovog događaja – na borbu protiv raka prostate i testisa i prevenciju istih.

Rak testisa – ne ignorišite simptome!

Rak testisa je najčešći tumor muškaraca mlađe životne dobi, a posljednjih se 40 godina bilježi udvostručenje pojave tumora testisa. Radi se o bolesti koja je biološki dobro izlječiva ako se otkrije u ranoj fazi, pipanjem testisa, a osobito kod mlađe populacije. Rak testisa je rijedak tumor i čini 1 posto tumora u svih muškaraca ali je čest u mlađoj dobi. Dobra je vijest da je, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva.

Uzrok nastanaka nije u potpunosti poznat

Iako uzrok nastanka raka testisa nije u potpunosti poznat, postoje neki mogući uzroci koji se nagađaju. Neki od njih su:
 • nespušteni testis u mošnicama – kriptorhizam koji nastaje radi nesklada ravnoteže između muških i ženskih polnih hormona, androgena i estrogena
 • urođeni poremećaj hromosoma – Klinfelterov sindrom
 • izloženost štetnom djelovanju nafte, plina, alkoholnih pića
 • udarac u testise
 • rak testisa u porodici.

Glavni i najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su:

 • postupno ili naglo povećani testisi
 • postupno ili naglo smanjeni testisi
 • otvrdnuće testisa
 • gubitak seksualne aktivnosti
 • krv u ejakulatu
 • osjećaj težine testisa
 • bol u leđima
 • oticanje nogu
 • rjeđe – simptomi upale.
Osim navedenih, moguć je nastanak otekline, čvora i kvržice u jednom od testisa, ali je uglavnom bezbolna. Ako nastane u testisu, točnije u unutrašnjem dijelu testisa, ne znači da će se dati opipati ili da će stvarati ikakve simptome.

Pravovremenim pregledom može se smanjiti opasnost

Kako bi se otkrilo radi li se kod muškarca o raku testisa, dijagnoza se postavlja nakon fizikalnog pregleda, ultrazvuka testisa i određivanja vrijednosti tumorskih markera. Prije ikakvog pregleda nužna je palpacija testisa ili pregleda bolesnikova tijela dodirivanjem kože dlanom ili prstima, ili dubljim pritiskom radi opipavanja unutarnjih organa.

EVO KAKO SE OBAVLJA PREGLED

Brza i jednostavna metoda koja može spasiti život
1.
Prvi je korak u ranom otkrivanju raka testisa pipanje lijevog i desnog testisa.
2.
Pipanje testisa radi se na način da primite svaki testis između palca i preostala četiri prsta te ga pažljivo prepipate.
3.
Tokom pipanja mogli biste primijetiti promjene na testisu:
promjene u veličini testisa (jedan mnogo manji ili veći od drugoga)
tvrde izbočine jednog dijela testisa, najčešće bezbolne (osobito ako se izbočina povećava)
cijeli je testis tvrd pod prstima.
U svim navedenim slučajevima nemojte se preplašiti. Važno je da se što prije javite ljekaru porodične medicine da Vas pošalje na pregled urologu.
Uz samopregled koji treba redovno obavljati, tumorski markeri, test krvi, su dobar pokazatelj nekog oboljenja testisa. Pozitivni tumor markeri poput alfa-fetoproteina(AFP) beta humanog horionskog gondadotropina (beta-hcg) i enzima laktat dehidrogenaze (LDH) mogu ukazivati na prisutnost raka testisa; kod seminoma najčešće je povišen LDH enzim, kod nesminoma AFP, i beta-hcg tumor markeri.

Rak testisa je izlječiv

U 95% svih bolesnika , te u 80% bolesnika kod kojih je bolest metastazirala rak testisa je izlječiv. U liječenju je važno korištenje nekoliko disciplina, a važnost timskog rada je naglašena kod mlađih bolesnika s ispravno dijagnostikovanim rakom. U liječenju će učestvovati urolog, patolog, radiolog i onkolog.

MOVEMBER U BANJA LUCI

Šesti po redu „Movember“ zvanično je počeo, a kao i prethodnih godina, način je da se probudi svijest o bolesti raka prostate i testisa, ali i da se napravi humanitarna akcija i skupi novac za pomoć oboljelima. Pored cilja o podizanju svijesti o zdravlju muškaraca, kao i prethodnih godina, ove godine neformalno Udruženje građana „Superbrke“ će tokom cijelog mjeseca prikupljati novčana sredstva u takozvani „brkin fond“ i tako pomoći Rajlić Slavku (25) iz Novog Grada i Imsirević Ernadu (20) iz Doboja koji se bore sa ovom bolešću. Ova dva mlada momka su u teškoj finansijkoj situaciji i sav iznos koji se prikupi u „brkin fond“ će biti proslijeđen njima.
Na zvaničnoj FB stranici Movember Banja Luka pogledajte kako se možete priključiti akciji, a za početak možete dati svoj doprinos jednostavnim puštanjem brkova.

“Brkin fond” se nalazi i u Alfalab laboratoriji, koja se priključila ovoj akciji prikupljana novčanih sredstava za Slavka i Ernada.

Alfalab vam takođe omogućava da uz poklon bon, koji možete pronaći u caffe Pause u Vidovdanskoj bb, uradite PSA – tumor marker prostate POTPUNO BESPLATNO i AFP – tumor marker testisa sa 20% POPUSTA (redovna cijena 17KM, sa popustom 13,60KM).

Izvor: Alfa Lab laboratorije Banja Luka, Možete ih kontaktirati NA BROJ 051 453 070

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech