Subota, 23. Februar 2019.
Kultura & Obrazovanje

Započeto snimanje filma “Strahinja”

Počelo je snimanje filma “Strahinja”, novog, drugog po redu cjelovečernjeg igranog ostvarenja reditelja Stefana Arsenijevića, autora višestruko nagrađivanog kratkog filma “(A)Torzija” i dugometražnog igranog filma “Ljubav i drugi zločini”, premijerno prikazanog u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, saopštili su danas iz Filmskog centra Srbije.

 

Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevijekovne srpske epske pjesme Banović Strahinja.

Ovaj Strahinja je vrijedni, sportu predan i impulsivan mladi čovjek iz Malija.

Tri godine prije toga, kada je otpočela migrantska kriza, on sa svojom suprugom Ababuo uspjeva da dođe u Njemačku ali ih ipak vraćaju u Beograd.

Srbija možda ni nije Njemačka, ali je pristojna zemlja, gdje on može da se skrasi i otpočne novi život.

Počinje da igra za lokalni fudbalski klub, volontira za Crveni krst, sve mu ide u korist… Zahvaljujući uloženom trudu, on je ubijeđen da će im biti odobren azil.

Stefan Arsenijević režira film, po scenariju koji je napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom.

Direktorka fotografije je Jelena Stanković, snimateljka filmova Prkatičan vodič kroz Beograd sa pjevanjem i plakanjem, “Rekvijem za gospođu J.” i “Zaveštanje”, a montažerka Vanja Kovačević.

Scenografkinja je Zorana Petrov, a kostimografkinja Carine Rando De Felice, dok je za šminku zadužena Sophie Garlinskas. Uloge tumače: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei. Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić, Slaviša Ćurović, Strahinja Blažić, Radovan Miljanić, Vladimir Grbić.

Film nastaje u produkciji kuća Art & Popcorn iz Srbije, francuske “Surprise Alley”, “Les Films Fauves” iz Luksemburga i bigarske “Choućkov Brothers”.

Filmski centar Srbije je u decembru 2016. podržao ovaj projekat na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, kao i CNC, Francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma, Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld, a potom i Eurimages, fond Savjeta Evrope za potporu filmu.

Film se snima na raznim lokacijama u Beogradu i u okolini Beograda, kao i u Beočinu.

Planirano je da se snimanje završi 14. decembra.

 

Izvor: nezavisne.com

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech