Subota, 23. Februar 2019.
Ljepota & Zdravlje

Glicerin kao veliki pomoćnik u kući: Zašto je neophodno da ga imate?

Sređivali ste kupatilo i u svom ormariću pronašli ste flašicu glicerina. Odakle je – više se i ne sjećate. Šta raditi sa njim – vjerovatno i ne znate. Baciti – žao. Nemojte bacati!

Možda ćete se iznenaditi, ali primjena glicerina je veoma široka, i on će vam pomoći u najneočekivanijim situacijama, čak će vam uštedjeti vrijeme, novac i nerve.

Kako možete koristiti glicerin:

1. Uz pomoć glicerina možete očistiti „teške“ mrlje:

– fleke od bobičastog voća možete eliminisati tako što ćete sat vremena držati u glicerinu isflekano mjesto, a poslije ga isprati u slanoj vodi

– lako ćete očistiti svježu mrlju od kafe ili čaja ako isflekani dio odjeće stavite smjesu glicerina i kuhinjske soli (1:1). Čim fleka izblijedi, odmah je operite na ubičajeni način (ručno ili u veš mašini).

2. Glicerin protiv prašine.

Ako glicerinom ispolirate lakirani drveni namještaj i ogledala, prašina se neće taložiti na njima.

3. Glicerin obnavlje kožne stvari

Ako se kožna stvar vremenom pohabala (jakna, tašna ili kožna garnitura), prebrišite je glicerinom. Možda joj nećete vratiti prvobitni izgled, ali izgledaće mnogo bolje i novije.

4. Natjeraće vaše podove da sijaju

Ako u kući imate parket ili laminat – obrišite ih sa vodom i glicerinom, 2-3 supene kašike glicerina na 5 l vode. Podovi će zasijati!

5. Glicerin za kosu

Najjednostavniji način: dodajte nekoliko kapi glicerina u šampon kod svakog pranja kose i kosa će postati poslušna, meka i hidrirana. Glicerin možete dodavati i u maske i pakovanja za kosu. Ova viskozna supstanca obavija dlaku i vlaži je.

6. Glicerin za ruke

U prodavnicama možete pronaći kreme za ruke sa glicerinom. Izuzetno su korisne, kako za hladne, tako i za vrele dane. Zimi štite ruke od hladnoće, ljeti – ublažavaju iritciju i svrab kože. Možete jednostavno da stavite malo glicerina na problematične i suve dijelove ruku ili napaviti kupku za ruke: nekoliko kapi glicerina staviti u toplu vodu.

7. Glicerin za kožu lica.

Glicerin se odavno koristi u kozmetičkoj industriji i uprkos evoluciji različitih komponenata u kozmetici, i dalje je popularan među proizvođačima. Činjenica je da on posjeduje jedinstvenu sposobnost – brzo upija vlagu i dugo je čuva. Ako ga nanesete na lice, koža ga neće apsorbovati, nego će glicerin stvoriti nevidljiv film, koji privlači mikroskopske molekule vode , koji se nalaze u vazduhu, i samim tim hidrira kožu.

Ako živite tamo gdje je vlažnost visoka – glicerin je vaš nezamjenjiv pomoćnik. Ako vlažnost nije visoka, glicerin počinje tražiti vodu u dubljim slojevima koži dehidrirajući je. Nemojte koristiti glicerin za njegu kože lica i kose kod niske vlažnosti vazduha.

8. Glicerin za pete

Glicerin možete koristiti za njegu grube kože ruku, stopala i ispucale pete. Recept je provjeren i djelotvorn. Poslije desetak dana vidjećete fantastične rezultate! Vaše pete postaće roze boje, nježne i meke, a nokti će dobiti lijep sjaj.

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech