Petak, 18. Januar 2019.
Preduzetništvo

Iza Beme najuspješnija godina poslovanja od postojanja do danas

Ova godina je za Tvornicu obuće Bema bila najuspješnija od svih četrnaest godina postojanja. Bema trenutno zapošljava 1250 radnika u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu. U narednom periodu planiraju zaposliti još 300 radnika. U ovoj godini ostvarili su realizaciju od oko 14 miliona KM na šivaćoj igli. Redovno izmiruju svoje obaveze prema radnicima, dobavljačima i državi. Plata za ovih četranaest godina nikad nije zakasnila jedan dan, prosjek plate je od 600 KM plus prevoz i topli obrok.

Tehnički direktor TO “Bema” Marinko Umičević  je gost našeg portala i za kraj uspješne poslovne godine dodaje-

“Kao i prethodnih, i ove godine smo bili izuzetno društveno odgovorna firma, te smo pomagali razne sportske kolektive, vrtiće, zdravstvene i druge javne ustanove, podijelili smo desetak hiljada obuće po raznim osnovama.

Za djecu naših radnika smo kupili udžbenike, od trećeg razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, dva puta u toku ove godine smo dijelili obuću našim radnicama, kao i kalenadre, olovke, upaljače. Takođe, podijelili smo 371 paketić za novogodišnje praznike, te je iza nas jedna zaista uspješna godina.

Uložili smo preko 1,5 milion eura u opremu i sanaciju objekata u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu, te iduće godine planiramo da nastaviti trend rasta.

Ove godine je prvi put u srednju školu upisano jedno odjeljenje učenika na smjer  tehničar modelar obuće, a na inicijativu Tvornice obuće Bema. Grad Banja Luka ovim učenicima dodjeljuje stipendiju od 160 KM, a Bema finansira knjige za učenike, prevoz, topli obrok, te praksu u našoj fabrici, te na ovaj način ulažemo u budućnost.

Ostvarili smo i zapažene rezultate u proizvodnji domaće obuće koja se prodaje u našoj prodavnici, a koja se nalazi u krugu maše fabrike, te iduće godine planiramo povećanje domaće proizvodnje i otvaranje naše prodavnice u centru grada.

Nadamo se boljem ambijentu za privredu što je i najavio premijer Višković, kako bismo mogli preko većih zarađenih plata naših radnika povećati standard i pokušati umanjiti odliv radne snage. To je nešto što ne možemo sami, te nam je potrebna pomoć Vlade RS kao i Vijeća ministara BiH, zbog nerealnih carina na repromaterijal koji niko ne proizvodi u BiH pa ga moramo uvoziti, zbog nerealno kursa KM, potrebni su nam podsticaji i povoljniji kreditni uslovi za privrednike.

Sve u svemu, očekivanja su velika, preduslovi dobri, na nama je da radimo, jer se kod nas u Bemi plata zarađuje a ne dobija, te bi tako trebalo da bude i na drugim mjestima”

Marinko Umičević

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech