Nedjelja, 17. Februar 2019.
Kutak za roditelje

Jednostavni koraci zbog kojih nećete reći nešto zbog čega ćete žaliti

Svi se sigurno trudite biti najbolji roditelji svojoj djeci, međutim dogode se sigurno i situacije u kojima zabrljate.

Obično su one povezane s trenucima u kojima ste pod stresom, preopterećeni, umorni i onda se vaše dijete ponaša – kao dijete i prije nego i razmislite, počnete da govorite nešto što sigurno nikad ne biste rekli da se ne nalazite u stanju u kakvom se nalazite. I kažete stvari zbog kojih kasnije žalite.

U današnje vrijeme stres i preopterećenost je nemoguće izbjeći, a i vaše dijete ponašaće se kao dijete jer mu je to u opisu “posla”, međutim postoji način kako da u takvim trenucima, u kojima sve krene u pogrešnom smjeru, vi ipak ne kažete ili ne napravite nešto zbog čega će vam kasnije biti žao.

Naime, treba naučiti stisnuti “dugme za pauzu” jer će vaša intervencija biti uspješnija ako se prvo smirite.

Dakle, čim primijetite da postajete razdražljivi, odmaknite se od svog djeteta i prebacite se na sljedećih par jednostavnih koraka:

Stisnite “dugme za pauzu”

Stopirajte sve što radite i govorite, zatvorite usta, odmaknite se od puta kojim ste krenuli i svađe i nekoliko puta duboko udahnite kako biste se smirili. Udahnite na nos, a izdahnite kroz usta koliko god puta mislite da vam je potrebno. Tako ćete zaustaviti nastavak neželjenog ponašanja i razmisliti što reći vašem djetetu.

Izaberite ljubav

Najteži dio smirivanja je – odlučiti da se smirite. Kada nas obuzme ljutnja, želimo sve izbaciti iz sebe, a ne da se smirimo. E pa, ovaj put napravite svjestan izbor da pustite ljutnju da ode.

Predomislite se

” Vanredno stanje” prekinite tako da svjesno upotrijebite “protuotrov” – razmišljajte o nečemu što će vas smiriti i darežljivijim. Jedna od misli može vam biti da je vaše dijete ipak samo dijete i tako se ponaša upravo zato.

Kada se smirite…

Vratite se do svog djeteta i razgovarajte o onome što se dogodilo. Ako su već pale neke teške riječi izvinite se jer ste podigli glas i objasnite što ste mu zapravo htjeli reći.

Iako se čini jednostavnim, sprovođenje ovih koraka i nije tako jednosatvno – jer kada smo ljuti obično planemo bez previše razmišljanja, a onda kasnije razmišljamo o posljedicama.

Međutim kao i u mnogim drugim stvarima i ovdje se vježbom dolazi do savršenstva. Svaki novi put kada se odlučite za “pauzu” bit će lakši i doći ćete do trenutka u kojem se nećete ni sjećati kad ste zadnji put podigli glas.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech