Petak, 18. Januar 2019.
Dom & Enterijer

Omiljena boja čitavog svijeta!

Bilo koji esteta će vam reći da u svijetu postoji beskonačni broj boja, pored onih osnovnih – crvene, narandžaste, žute, zelene, plave, indigo i ljubičaste, o kojima smo učili u školi.

Svake godine, kompanije koje se bave proizvodnjom boje, ali i oni koji postavljaju i predviđaju nove modne trendove, zajedno objavljuju koje boje će biti u trendu, a koje ne, tokom naredne sezone. Samim tim, svake godine imamo novu omiljenu boju čitavog svijeta, koju potom možemo vidjeti u svijetu mode, na odjeći i aksesoarima, ali i u svijetu dizajna i dekoracije – tačnije, na namještaju, sitnicama, zidovima i ostalim elementima.

Jedna britanska kompanija odlučila je da jednom zauvijek da odgovor na ovo pitanje, pa su stoga sproveli istraživanje, kojim su došli do odgovora na pitanje koja je omiljena boja čitavog svijeta. Odgovor je zagasita nijansa tirkizne.

Kompanija G.F Smith koja se bavila ovim istraživanjem objavila je rezultate prošle nedjelje, a boja nazvana Marrs Green odnijela je pobjedu. U pitanju je bogata i raskošna nijansa tirkizne sa tamnim tonovima, koja je svoje ime dobila po Eni Mars, likovnoj umjetnici, koja je predložila ovu boju na samom početku istraživanja.

Rezultati ovog eksperimenta dobijeni su nakon šest mjeseci ispitivanja, koje je sprovedeno u Hull City of Culture 2017, odnosno drugom godišnjem kulturnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva. Na ovom takmičenju, kompanija je prikupila više od 30.000 glasova, a kao pobjednik, boja koju je Marsova odabrala, pretvorena je u liniju papira od strane kompanije G.F Smith. Ona će biti dio umjetničke postavke Hull Paper City, kasnije ove godine.

Nekoliko komentatora pojasnilo je da je ova nijansa, kao mješavina plave i zelene, beskompromisno prirodna i povezana sa našom okolinom, ali i da je ona veoma interesantan izbor, s obzirom na mlade generacije koje sve više biraju urbane dezene. Ipak, po svemu sudeći, čitav svijet se sve više interesuje za očuvanje prirodne sredine i sudbinu naše planete, a ova boja nam može biti idealni podsjetnik da nam je svima potreban udah svježeg vazduha i zdrava doza zelenila s vremena na vrijeme.

Izvor:Mojenterijer

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech