Petak, 18. Januar 2019.
Ljepota & Zdravlje

Skriveni uzroci nesavršenosti na koži zbog kojih nam lice izgleda loše

Začepljene pore glavni su uzrok akni i nesavršenosti kože, a čiste pore i pravilna njega su ključ besprijekorno blistavog lica. Kako bi imali prekrasnu i zdravu kožu, pazite na sljedećih 8 stvari koje vas u tome mogu spriječiti.

Na mobilnim telefonima se skupljanju nečistoćše koje nesvjesno prenosimo na lice.

1. Prljavi mobilni telefon
Na mobilnim telefonima se najčešće skupljaju nečistoće i bakterije. Kada zaslon telefona prislonimo na obraz prenosimo bakterije i nečistoće što dodatno začepljuje pore.

Pobrinite se da redovno dezinfikujete mobilni, telefonsku slušalicu antibakterijskim maramicama.

2. Prljave ruke
Teško se oduprijeti starim navikama i rukama koje prethodno nismo oprali dirati lice. Najčešće to činimo potpuno nesvjesno, ali ta prljavština na rukama uzrok je začepljenih pora, a samim time i akni na području obraza.

3. Masna hrana
Pripazite na hranu koju unosite u svoje tijelo. Masna hrana poput čipsa može uzrokovati začepljenje pora.

4. Mrtve ćelije kože
Kada se pore zatvore u sebi zadržavaju masnoću, prljavštinu i mrtve ćelije kože i tako uzrokuju  akne. Kako bi to spriječili i uklonili mrtve ćelije kože napravite blagi piling.

5. Make up
Sigurno ovo već znate, ali vrijedi ponoviti. Uvijek skidajte šminku prije spavanja. Teška šminka i kozmetika dodatno zatvaraju pore.

6. Krema
Tokom ljeta izbjegavajte nanošenje debelog sloja kreme. Tvoja koža je masnija tokom toplijih dana, stoga izbjegavajte dodatno je hraniti kremom koja je bogata uljima. Možete je nanijeti na područje ispod očiju, ali preskočite čelo, obraze i bradu.

7. Znoj
Prije vježbanja pobrinite se da uklonite svaki trag šminke. Na taj način znoj će slobodnije i brže izaći van i neće začepiti pore.

8. Hormoni
Jednom mjesečno nemamo kontrolu nad svojim tijelom. U vrijeme menstruacije hormoni divljaju i tada nam najčešće izbije koja akna. Duboko udahnite i pričekajte da prođe.

(zadovoljna)

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech