Petak, 18. Januar 2019.
Ljepota & Zdravlje

Usne pucaju zbog hladnoće, ali i alergije

Ispucale usne nisu nužno posljedica hladnoće i vjetra, već mogu da ukazuju na alergiju, dermatološko ili neko sistemsko oboljenje.

“Ukoliko su problem klimatski uslovi ispucala koža usana lako se obnavlja nanošenjem odgovarajućih krema i izbjegavanjem lizanja usana,  kaže Svetlana Minić, dermatovenerolog, pišu Novosti.

Međutim, kod osoba kod kojih se javljaju bolne pukotine najčešći razlog je kontaktna alergijska reakcija na ruževe, kreme, pudere, pa čak i na pastu za zube.

“Neki put je teško odrediti šta tačno izaziva ovo stanje i potrebno je vrijeme i pažljivo praćenje na koji preparat koža reaguje.Uzrok česte iritacije kože usana mogu da budu i zapaljenski proces na zubima, desnima ili bilo gdje u usnoj duplji. Perutanje i zatezanje kože usana sa otvaranjem ranica može da se javi i kao reakcija posle stomatoloških intervencija, neki put zbog mehaničke povrede ili zbog reakcije na neke od supstanci koje se koriste prilikom intervencija”, dodaje doktorica.

Komplikacije nastaju ako se na iritiranu kožu “nakaleme” bakterijska ili gljivična zapaljenja.

“Nelečena infekcija može znatno da se proširi i napravi veliki problem. Kod nekih autoimunih, sistemskih bolesti koža je generalno slabo hidrirana, pa se pored suvih usta i usana javlja i suvoća kože u cjelini. Zato, ukoliko se problem ne povuče posle intenzinve njege, neophodno je obratiti se dermatologu”, zaključuje dr Minić.

 

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech