Nedjelja, 17. Februar 2019.
Sport Uncategorized

Vladimir Selec: Ja sam maratonac i ozbiljno se bavim trčanjem

Tebe povezuju Berlin, Rim, Beč, Budimpešta, Beograd, Kijev,Boston i dužina od 42.195 m. Ti si?
“Ja sam maratonac i ozbiljno se bavim trčanjem, a nabrojao si najveće gradove gdje sam nastupao, jedino Boston trčim ove godine, pošto mi je prihvaćena prijava.”
Zar nastup na uličnim trkama nije dostupan svima?
“Da, u svim gradovima ulični maraton je glavni događaj te godine, privlači svojom masovnošću učesnika, ali i brojem turista koji dolaze da gledaju trku. Jedino Bostonski maraton, koji je ujedno najstariji i New York, traži da takmičari imaju postignuto određeno vrijeme za njihovu starosnu skupinu.”

Kad gledam na televiziji onaj masovni start po nekoliko destina hiljada ljudi, uvijek me je zanimalo kako se profesionalci uspiju u onakvoj masi probiti na čelo trke?

“Pa profesionalni trkači startuju malo ranije, u grupama zavisno od rejtinga. Važno je da izbjegnu gužvu i mogućnost povrede. Ustvari taktika je jako bitna. Profesionalci stalno trče brzo, ali ostali bi trebalo da prve kilometre trče sporo. Svaki kilometar trke je već unaprijed isplaniran, kojom se brzinom trči. Ja sam jednom u Berlinu odstupio od plana, jedan od prvih kilometara sam prešao prebrzo, i to je dovelo do toga da na 35. km osjetim mučenje. Sve misli te navode da staneš, čitav organizam ti to govori i moraš biti jak, što svi mi znamo i spremni smo na to. U jednom momentu sam skoro stao i u borbi sam sa sobom nastavio. Kad sam prošao cilj, tu je masa publike i novinara koji dočekuju hiljade trkača, a ja na takvim mukama ….”

Koliko treniraš i kakva je razlika između maratona i polumaratona koji će se uskoro održati u našem gradu?

“Treniram šest puta sedmično, u prosjeku oko 20 km, što znači da sedmično istrčim oko stotinjak km. Polumaraton je primjereniji za početak, njega može istrčati svako ko je zdrav, i odlična je preventiva da se spriječe sve bolesti koje mogu nastupiti. Zbog toga su prave godine za početak trčanja tu negdje oko 40., naravno ne uopšteno, sve dobne skupine su pogodne za trčanje.

Važno je napomenuti da ovdje nije bitna brzina, trčati treba sporo, da se izbjegnu povrede i već za dva-tri mjeseca treninga bilo ko može biti spreman da istrči polumaraton. Da bi istrčao kompletan maraton potrebne su oko dvije godine treninga.

Zato pozivam sve da nam se priključe, već od 01. februara počinju treninzi i pripreme za prvi banjalučki polumaraton. Ko jednom proba trčanje, zaljubi se u njega i ostaje mu vjeran. Znači, svako ko je bez imalo kondicije, a zdrav je, dobro je došao. Vidjeće da to nije teško. već nakon dva tri mjeseca neće vjerovati koliko se promijenio, koliko se bolje i ljepše osjeća. Trčanje je rekreativni sport koji se mora redovno trenirati, ne možeš ove sedmice trčati tri puta, pa dvije sedmice preskočiti. Ali kad se počne, uđe to u krv…”
Izvor Facebook

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech