Nedjelja, 17. Februar 2019.
Ljepota & Zdravlje

Miješate votku i energetska pića? To uništava zdravlje

Na spomen votke i energetskog pića vrlo vjerovatno se prisjetite mladalačkih izlazaka kada je to jedan od najpopularnijih odabira.

Međutim, ta kombinacija nije nimalo zdrava. Nova studija tvrdi da to piće može dovesti do rizičnog ponašanja i tučnjave.

Doktor Met Parker sa univerziteta u Portsmutu i koautor studije izjavio je za Sajens dejli da konzumiranje alkohola uz energetsko piće dovodi do “smanjenja straha i problema u društvenoj komunikacija što kolektivno povećava rizik od “tučnjave, nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja”.

Istraživanje je sprovedeno nad ribama koje su naučnici podijelili u četiri jata. Jedno je bilo u vodi, drugo je bilo izloženo alkoholu, treće taurinu koji je sastojak energetskih napitaka, dok je u četvrtom bazenu bila mješavina alkohola i taurina.

Utvrđeno je da je jato riba iz četvrtog bazena plivalo u blizini opasne zone i pokazivalo oblike “rizičnog ponašanja” provodeći više vremena u zoni predatora od ostalih riba.

Ranija istraživanja su pokazala da energetska pića loše djeluju na želudac, nervni sistem i uzrokuju srčane probleme. Takva pića, osim šećera, sadrže i 80 miligrama kofeina na 250 mililitara, otprilike kao dvije i po limenke koka-kole. Kofein može uzrokovati otpuštanje adrenalina, hormona koji povećava krvni pritisak.

Istraživanje iz 2017. otkrilo je da 960 mililitara energetskog pića može uzrokovati aritmiju, a 2018. je polovina ispitanika u tinejdžerskoj dobi prijavila probleme sa srcem, vrtoglavice i napade.

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech