Nedjelja, 17. Februar 2019.
Auto Moto & Hi Tech

Riječ instruktora Gorana Jelića: Prvenstvo prolaza

Ukoliko se krećete kroz raskrsnicu putem sa prvenstvom prolaza, onda je nesporno da vozač vozila koji se kreće takvom saobraćajnicom ima prvenstvo prolaza u odnosu na druge vozače (učesnike u saobraćaju), međutim, to ne znači da nemate nikakve druge posebne obaveze!

Naime, vozač koji se približava raskrsnici treba to da čini sa POSEBNOM OPREZNOŠĆU, a to u praksi znači da vozilo treba da bude u drugom stepenu prenosa i brzina kretanja maksimalno do 30 km/h.
Time se obezbeđuje normalna protočnost saobraćaja iz svih smjerova, a to znači da i oni vozači koji dolaze sa sporednih puteva mogu bezbjedno i bez ugrožavanja drugih učesnika u saobraćaju da se uključuju na glavni put, a ne da, zbog prevelike brzine kretanja vozila po glavnom putu predugo čekaju na uključenje.
Osim toga, vozači na glavnoj saobraćajnici treba da pokažu odgovarajući DRUGARSKI GEST prema vozačima koji prilaze s sporednih puteva i to na sledeći način: ukoliko se iza njih kreće veći broj vozila i ako je evidentno da će kretanje toga niza vozila po glavnom putu trajati nešto duže, neko od njih treba da znatnije uspori kretanje vozila, tako da vozači sa sporednog puta u određenom broju obave uključenje na glavni put, a sve bez opasnosti po druge učesnike u saobraćaju.
I, na kraju, pomalo o bontonu u saobraćaju: ako se desi da vam neko oduzme prvenstvo prolaza, ne reagujte agresivno, u afektu i impulsivno. Stvar je ličnog vaspitanja i kulture da džentlmenski pređete preko tuđe greške, jer svi griješimo ponekad i u određenoj mjeri. A ne zaboravite i to, da kada ste u javnosti, ne bi trebalo da kršite važeće odredbe Zakona o javnom redu i miru, a pogotovo nevažeće odredbe Krivičnog zakonika, ali o tome detaljnije nekom drugom prilikom.
POPUST KUPON ZA OBUKU:

Goran Jelić je instruktor vožnje od 2005. godine, bavi se obukom kandidata za vozače na području gradova: Banja Luka, Prijedor, Laktaši, Gradiška, Srbac, Mrkonjić Grad, Prnjavor, Čelinac…

POPUST: U saradnji sa portalom biznispromo.com kupon za OBUKU SA POPUSTOM možete preuzeti OVDJE – Instruktor  Goran Jelić, Auto-škola TIM, Banja Luka.
Više informacija i savjeta možete pronaći na web sajtu OVDJE

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech