Nedjelja, 17. Februar 2019.
Auto Moto & Hi Tech

Folksvagen ulaže 80 milijardi eura u proizvodnju električnih vozila

Njemački automobilski div Folksvagen kreće u realizaciju svog ambiciozong plana da postane globalni lider na tržištu električnih vozila, u šta ulaže 80 milijardi eura.

Ako ”Folksvagen” uspije u svojoj namjeri, to će biti zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj strategiji “rođenoj” nakon najvećeg skandala u njegovoj istoriji – dizelgejta, piše Rojters.

Ova masivna investicija treba da omogući kompaniji profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, a tome se nijedan proizvođač automobila u svijetu još nije približio.

Do sada, planovi o proizvodnji električnih vozila glavnih automobilskih kompanija imali su jedan glavni cilj – da se zaštiti dobit stečena prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu, tako što će floti dodavati dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom vazduhu.

”Folksvagen” planira da poveća godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. godine u odnosu na prošlogodišnjih 40 hiljada.

Njemački div vjeruje da će mu veličina kompanije pružiti prednost u pravljenju električnih vozila, koja neće koštati više od sadašnjeg “Golf” modela čija je cijena oko 20 hiljada eura, tako što će koristiti svoju nabavnu moć, kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svijetu, da smanji troškove.

S budžetom za proizvodnju e-vozila ”Folksvagen” je nadmašio svog najvećeg konkurenta, Dajmlera, koji je za tu svrhu izdvojio 42 milijarde dolara, dodaje britanska agencija.

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech