Nedjelja, 17. Februar 2019.
Putovanja & Zanimljivosti

Misteriozna tamna oluja na Neptunu

Tokom rutinskog godišnjeg praćenja vremena na planetama našeg Sunčevog sistema, Nasin svemirski teleskop „Habl“ otkrio je novu veliku misterioznu tamnu oluju na Neptunu.

Poput Zemlje, Neptun ima godišnja doba koja su uslovljena nekim specifičnim karakteristikama u njegovoj atmosferi. Međutim, godišnja doba na Neptunu su mnogo duža nego na Zemlji. Ne traju mjesecima, nego se čak protežu i decenijama, piše RTS.

Novi „Hablov“ pogled na Neptun pokazuje tamnu oluju koja je otkrivena u septembru 2018. godine na sjevernoj hemisferi Neptuna i koja je široka 11.000 kilometara.

Desno od tamne mrlje ili vrtloga, koja se vidi na fotografiji koju je Nasa objavila, vide se bijeli „oblaci“. Pojavljuje se tokom južnog ljeta na planeti. Nije jasno kako se ove oluje formiraju. „Hablova“ posmatranja pokazuju da je već u 2016. godini povećana aktivnost oblaka prethodila pojavljivanju vrtloga. Fotografije ukazuju na to da se vrtlozi vjerovatno razvijaju dublje u atmosferi Neptuna, postajući vidljivi tek kada vrh oluje dosegne veće visine.

To je četvrti i najnoviji misteriozni tamni vrtlog koji je „Habl“ uhvatio od 1993. godine. Još dvije tamne oluje otkrivene su 1989. godine.

Studija koju je vodio Univerzitet Kalifornija, procjenjuje da se tamna mrlja pojavljuju svakih četiri do šest godina na različitim geografskim širinama, a nestaju posle otprilike dvije godine.

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech