Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Preduzetništvo

Osnaživanje žena – preduvjet za žensko poduzetništvo

Potrebno je poticati žene na nesebičnu suradnju u poduzetničkim vodama, smatra biznis terapeutkinja.

Želimo otvorene žene bez „fige u džepu“ koje su spremne pomoći, kojima nije problem prenositi znanje i koje ne gledaju druge žene kao potencijalnog neprijatelja. I zato, drage žene otvorite se prema drugim ženama!

U zadnje vrijeme sve češće se organiziraju konferencije, paneli, diskusije i razne aktivnosti vezane uz žensko poduzetništvo. Mogli bismo reći da je to postala jedna zanimljiva tema unatrag nekoliko godina. Iako i dalje u društvu postoje stereotipi o ženama i njihovoj ulozi u društvu, oni se polako mijenjaju.

No kao i sve stvari, promjene se događaju polagano. Unatoč pravu glasa koji su žene izborile u 20. stoljeću, i dalje ne možemo reći da se situacija u poslovanju, posebice u velikim tvrtkama, mijenja poželjnom brzinom. Žene su i dalje „zapele“, a tu ponajprije mislim na njihov udio u rukovodećim pozicijama u kompanijama.

Muški i ženski način vođenja poduzeća, sektora, odjela jednostavno je drugačiji i potječe iz naših bioloških razlika. Jednostavno smo „drukčije spojeni“, drukčije razmišljamo, donosimo odluke, komuniciramo i drukčije se ponašamo.

Unatoč istraživanjima koja pokazuju da žene koje vode poduzeća pokazuju bolje rezultate vezane uz profitabilnost i dobit poduzeća, i dalje se smatraju labilnijima, emotivnijima i nesklonima donošenju odluka. Iz svog iskustva mogu reći da, kada žena nešto odluči, ona to i ostvari, ali je to proces koji se odvija drukčije nego kod muškaraca koji su skloniji riziku pa su i njihove odluke brže.

Vrlo često žene se ne znaju izboriti za ono što smatraju da zaslužuju jer imaju manjak samopouzdanja ili im to okolina ne dopušta.

Upravo zato su često nezadovoljne situacijom u kojoj se nađu, pa kada nemaju više izazova ili mogućnosti napredovanja i kada dođu do tog famoznog „staklenog stropa“, odluče se na drukčiji put.

U Hrvatskoj se i dalje poduzeća manje otvaraju zbog prilika koje uočimo na tržištu, a više zbog nužde. Mnoge žene ostale su bez posla ili odlučile potpuno promijeniti karijeru te osnovati vlastito poduzeće. Ono što im najviše nedostaje u poduzetničkom pothvatu jest potpora obitelji, prijatelja, društva, ali i drugih žena koje su svoj put već započele i koje znaju kako funkcionira svijet poduzetništva.

Podrška drugih žena vrlo često može izostati jer se žene vole uspoređivati, jer vide konkurenciju u drugoj ženi, jer je to navodno „prirodno“. Izostanak ženske potpore posebno boli, i upravo zato mnoge žene i same zaziru od ženskog udruživanja koje definiraju pogrdnim riječima.

Udruga koju vodim je ženska udruga. Mi nemamo ništa protiv muških kolega, nego se fokusiramo na razbijanje stereotipa koji su stvoreni u društvu i među ženama, želimo ohrabriti i osnažiti žene da si međusobno pomažu, druže se i razvijaju svoje kontakte i odnose. Naša udruga ima svoje vrijednosti i drukčiji pristup.

Mi želimo otvorene žene, bez „fige u džepu“, koje su spremne pomoći, kojima nije problem prenositi znanje i koje ne gledaju druge žene kao potencijalnog neprijatelja. Puno je lakše kada svi „pušemo u isti rog“ nego kada radimo jedne protiv drugih.

I zato, drage žene, otvorite se prema drugim ženama! Razvijajte vlastito samopouzdanje, vlastiti put i gledajte svoj cilj! Pritom je uvijek lakše zajedno jer tako možemo pokrenuti promjene. Ako želite pronaći krivca, možete to svako jutro kada se pogledate u ogledalo jer otuda sve počinje i tu sve završava.

Ivana Radić

poduzetnik.biz

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech