Petak, 19. Aprila 2024.
Puls Grada

Željko Dubravac: KAD LAŽU I KOZA I ROG

Da bi ojačali svoju vlast u narodu u odnosu na Senat, Rimski carevi su se svojski trudili da budu omiljeni u narodu. Uobičajeni način za sticanje popularnosti bili su podjela žita narodu i priređivanje javnih zabava. Izraz „hleba i igara“ (panem et circenes) skovao je rimski pjesnik Juvenal, žaleći za građanima Rima koji su, zbog besplatnog hljeba i igara, izgubili interes za politiku. I pored činjenice da su prošli vijekovi od tog vremena, vlast koristi iste metode kojim stiče podršku naroda zadovoljavajući trenutne i nevažne potrebe. Osim što postaje popularnija, vlast na ovaj način skreće pažnju javnosti sa daleko važnijih problema.

Kada je negdje pred same izbore 2018. godine načelnik opštine Čelinac „sadio“ građevinsku tablu pored davno obećanog i još uvijek neizgrađenog trga, na njoj je pisalo: „Izgradnja zamjenskog gradskog mosta preko rijeke Vrbanje sa uređenjem pješačke zone na lijevoj obali nizvodno od mosta u Čelincu“. Početak radova oktobar 2018. godine. Rok za završetka radova 6 mjeseci“.

Pored mnogobrojnih visokih zvanica i funkcionera koji su prisustvovali otvaranju mosta, načelnik je velikodušno pozvao i široke narodne mase časteći ih „ićem i pićem“, igralo se i pjevalo jer se stara rimska metafora „hljeba i igara“ potpuno uvriježila i objeručke je prihvaćena i dan danas.

Otvorio se novi most sa 4 mjeseca kašnjenja, iako još uvijek nije u potpunosti završen, tako bar „kažu“ knjige, kao i drugi dio u projektu, „ uređenje pješačke zone na lijevoj obali nizvodno od mosta u Čelincu“…

Mašine zaćutaše, neimari se raziđoše a i one table što je pred izbore lani „usadiše“ više nema.

Nije loše znati da je nekadašnji most, izgrađen za samo 75 dana u daleko složenijim uslovima, u vremenu kada su se ugovori i rokovi poštovali i kada je postojala odgovornost i izvođača i političara. Nikad, niko iz struke nije utvrdio da je taj most statički oštećen u poplavama 2014. godine, izuzev dograđenog dijela mosta čija je izgradnja bila 2010. godine.

Uz to važna je i činjenica da su stručnjaci sa svjetski priznatog Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda, konstaovali i napisali da izgradnja novog mosta neće spriječiti neku novu poplavu u Čelincu, te da se tom problemu mora prići na jedan sasvim drugi sveobuhvatan i strateški način a ne kroz parcijalna rješenja.

Ono što je ipak ostalo zabilježeno oku putnika namjernika, to je fotografija table sa obavještenjem“, koju je baš načelnik „usadio“ da nas podjseti na onu narodnu „ako laže koza, ne laže rog“, međutim kod na su Čelincu očito „lažu i koza i rog.
Ostali su ugovori, obaveze, ostala je i fotografija sa tablom, da opominje i podjseća na činjenice i odgovornost.
I naravno narod koji zna „da se uhvati u kolo ali i za pojas zadjene“, da trpi ali ne i vječno…

I da pita, a gdje je pješačka zona i gdje je odgovornost?

Čelinac, avgust, 2019. godina

Željko Dubravac

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech