Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Čelinac

Željko Dubravac: JOŠAVKA IZMEĐU POTREBA, (NE)PLANIRANJA I IZAZOVA

Jošavka je između dva svejetska rata imala status opštine i izrazito perspektivnu viziju tadašnjih političara za ubrzani razvoj i napredak.

Međutim, u godinama komunističkog sistema Jošavka je bila potpuno obespravljena što je presudno uticalo na daljnji razvoj i napredak.

Tek krajem devedesetih godina prošlog vijeka Jošavka počinje stidljivo da se budi i razvija.
Iza nas je danas, jedna petina dvadeset prvog vijeka, a ni Jošavka niti bilo koje drugo selo na području opštine Čelinac nemaju nikakav prostorno-planski dokument koji bi bio strateški putokaz razvoja.
Iako je Jošavka na bazi svih pokazatelja perspektivno mjesto za razvoj i življenje, već duže vrijeme je očito ništa drugo do talac nepostojanja vizije opštinske vlasti.

Da je to činjenica najbolje svjedoče podaci iz februara 2009. godine kada je opštinska vlast zatražila od Savjeta Mjesne zajednice načelnu saglasnost za izgradnju fekalne kanalizacije i naravno, saglasnost je otišla ekspresno…

Međutim, od izgradnje kanalizacije i prečistača ni traga ni glasa iako je proteklo više od deset godina koje svakako upotpuniše mandat načelnika od sada već dugih 12 godina.

Centar sela „krase“ otvorena kanalizacija, napuštena i razrušena baraka-bivša ambulanta, zatim ruševni objekat starog trgovačkog magacina…

Koja je prespektiva razvoja sela, kada se pored osnovne škola, ambulante, crkve, pošte, sportskog terena i omladinskog doma, ugostiteljskih i trgovačkih lokala, porodično-stambenih objekata, nalaze navedene ruine i ruševine.

Duži niz godina u više navrata kao odbornik u SO Čelinac inicirao sam i tražio rješavanje navedenog problema i svaki put dobijao iste ili slične odgovore, „biće riješeno kada se steknu uslovi, znamo za taj problem, biće rađeni planovi“ itd.

Jošavka više ne može čekati jer čekanje je svakim danom sve više unazađuje.

S obzirom na nezadovoljstvo koje vlada u Jošavci sa istaknutim problemima, ostaje nam da iskoristimo i sva druga pravna i demokratska sredstva, kako bi oni koji sebe nazivaju vlast i koji se nalaze na najodgovornijim mjestima u lokalnoj administraciji počeli da rade svoj posao za koji su plaćeni ili da taj posao ustupe drugima koji će to raditi daleko bolje.

Pravi politički i profesionalni presedan je činjenica da je opštinska vlast u potpuno raspadnuti i napušteni objekat barake smjestila lice iz kategorije štićenika Centra za socijalni rad i da stvar bude žalosnija, načelnik opštine se pohvali kako su u takvom objektu tom licu obezbjedili uslove za život.

Dakle, Jošavka neće i ne može biti talac nepostojanja vizije i odgovornosti političara i zato je važno što je selo jedinstveno oko rješavanja ovog i sličnih problema.

Jošavka je u svojoj dugoj, bogatoj i prkosnoj prošlosti oduvijek bila nosilac najboljih dostignuća u oblasti kulture, obrazovanja, pravoslavlja, sporta, a kada god je to trebalo i političkih promjena.
Čini se da je došlo vrijeme za nove izazove…

Jošavka, 03. septembar, 2019. godine
Željko Dubravac

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech