EVO mene, živog u Vuhanu! I, živog i živahnog. Pijem kafu na terasi i gledam kako se budi grad koji sam zavoleo i koji je zavoleo mene. Nisam se pokajao što sam ostao. Od ovog naroda sam naučio mnogo – javlja “Novostima” Nikola M. iz donedavno “mrtvog grada”, epicentra korone. Ostao je tamo, odbio evakuaciju i dva meseca proveo u izolaciji.

Kinezi mu ne zaboravljaju što je ostao s njima. Uzvratili su na najlepši način. Pazili su ga i paze kao da im je rod najrođeniji. A on je, kaže nam, od njih naučio nove lekcije: kako se poštuju država i njene uredbe, kako se solidarno podnose trenuci kada smrt kuca na sva vrata. Kada sebe otpišeš, a u stvari postaješ jači i zreliji.

– Disciplina, poštovanje uredbi koje je država propisala, pravila ponašanja u karantinu, odbranili su ovaj grad koji ne liči na onaj od pre dva meseca. Sve privremene bolnice demontirane su. Broj zaraženih svakim danom opada. Grad je posetio i predsednik Si Đinping. Stručnjaci najavljuju da će vakcina biti dostupna početkom aprila. Javljaju se dobrovoljno vojnici i lekari da budu testirani – u dahu nam prenosi Nikola najnoviju sliku Vuhana. – Voleo bih da moj narod u Srbiji, već suočen sa virusom, preuzme iskustvo Kineza. Ovde se strogo poštuju pravila, svakome je jasno da će u pritvor ukoliko ih ne poštuje… Ne znam šta bi se dogodilo onome ko bi se usudio da policajcu ili vojniku, na upozorenje da nema masku, odgovori: ti će` da mi kažeš?!

Nasmejao nas je mladi Nišlija koji je u daleki svet poneo i upadice svoga kraja i sačuvao duhovitost.

– Niko ne treba da se ustručava da stavi masku na lice. Niko ne treba da bude opterećen šta će mu ko reći. Nikoga virus ne sme da obeleži za čitav život, najvažnije je da se zaraza spreči – govori nam. – Slušajte lekare, bre! Čuvajte porodicu i druge od zaraze. Ako ti kažu, izolacija, prihvati je, ne osvrći se na predrasude. Zar vi mislite da je meni bilo lako da dva meseca sedim u kući. Nebo i ovaj božanstveni pejzaž, oko reke Jangce, gledam kroz prozor. A, kad stigne poruka od roditelja i sestre, srce mi puca. Majka mi se predvostručila, ljudi! Ali, sada je sve iza mene. Iza njih. Ispred su život i novi izazovi.

Nikola M. (33) u jednoj školi u Vuhanu, od septembra protekle godine, sa urednom radnom vizom, predaje… Ne samo engleski. On svojim đacima, ima ih 120, svakog dana otvara kartu sveta i pokazuje im gde je Srbija. Priča im šta je Srbija. I, kude je taj, njegov Niš, odakle je došaja. U danu dok razgovaramo stigla mu je poruka direktora da se spremi za nastavu. Upućen je poziv i Nikolinim kolegama, strancima, da se vrate. Nikola je u prednosti. Neće morati u karantin, a i direktor škole koji mu je sve vreme dopremao pomoć nije mu zaboravio ni prvu ljutu šljivku koja mu je stigla iz Srbije. A, njegovi đaci, kolače mame Vesne…

– Odkud to znate? – upitao nas je Nikola. – Jeste bilo tako, jeste. I učenici drugih razreda nagrnuli su. Bio je lep dan, a meni je bilo drago da sam čak ovde preneo ukuse zavičaja.

Priča nam da mu se javljaju kolege koji su prihvatile evakuaciju i otišle kući.

– Amerikanac mi kaže: ti si Džone bio u pravu što si ostao, mada je tebi tvoja zemlja ponudila besplatnu kartu da odeš iz Vuhana. Meni, moja, ništa nije platila. A, dok sam bio ovde, sve što sam zaradio i uštedeo potrošio sam. Sad i kartu za povratak moram da platim.

KOLEKTIVNA POBEDA NARODA

ŠTA sad vidi dok se, iz Vuhana, direktno uključuje u redakciju “Novosti”, pitamo Nikolu.

– Vidim život i kolektivnu pobedu naroda. Budi se punih pluća. Mada, ovaj grad nikad i nije bio grad duhova, kao što je vama predstavljano. Kao što vidite i čujete, ni ja nisam duh. Pozivam vas da dođete. Ponesite i šljivku!

Na pitanje kako je primio vest da je virus stigao i u Srbiju, odgovorio je:

– Koliko god da brinem, kao što su i moji brinuli za mene, ponovio bih da je disciplina najvažnija. Naravno, i imunitet.

DAN ZA DOKTORA VENLIJANA

NIKOLA nam javlja da je u Vuhanu, u danu dolaska predsednika Kine, ustanovljeno sećanje na dr Li Venlijana, prvog koji je upozorio na opasnost od virusa, ali i prvog lekara koji je ovom virusu podlegao. Dan njegove smrti ubuduće će se obeležavati kao spomen na sve žrtve korone. Dr Venlijan imao je 34 godine, bio je stručnjak u oblasti pulmologije i epidemiologije.