Srijeda, 17. Aprila 2024.
Čelinac Puls Grada

PANDEMIJA, VANREDNO STANJE I POLICIJSKI ČAS, „SAVEZNIK“ DIVLJE SVINJE

Nikada vrijeme i stanje u društvu nije bilo posebno naklonjeno seljaku, poljoprivredniku, ali se današnje vrijeme čini nekako najtežim. U jeku borbe sa virusom kovid-19, zbog vanrednog stanja, policijskog časa, te borbe sa stalnim nedaćama i problemima koji prate selo i poljoprivredu, mnogi poljoprivrednici su se našli u bezizlaznoj sutuaciji, jer su im divlje svinje gotovo potpuno uništile ovogodišnje tek zasijane površine kukuruza.

Situacija je alarmantna na cijeloj opštini Čelinac, gotovo da nema mjesta gdje divljač nije napravila štetu ali čini se da su najviše stradale zasijane površine kukuruza u Staroj Dubravi, Branešcima, Brezičanima, Lađevcima, Jošavci, Skatavici, Šnjegotini, Crnom Vrhu i Grabovcu.

Divlje svinje su godinama pravile manje ili veće štete na mladom kukuruzu koji se tek formira u klipu, da bi nekoliko godina unazad ove štetočine počele da vade zrno po zrno iz zemlje idući zasijanim retkom s kraja na kraj parcele, a ovogodišnje stanje koje ostavljaju za sobom je katastrofalno. Ono što eventulano sada preostane i nikne kukuruza, svakako će doći na red u vrijeme formiranja klipa i zrijenja.

Ukoliko se ništa ne poduzme, šteta koju će pretrpjeti poljoprivrednici i njihova poljoprivredna dobra ukupno gledano je ogromna. Nažalost, nikada se dosad kompletna šteta nije namirivala poljoprivrednicima, ali takva praksa se mora promijeniti. U suprotnom, i ovo malo zemlje što se obrađuje će se prestati obrađivati, što će nanijete velike štete i dugoročno nesagledive posledice ne samo poljoprivrednicima i selu, već i cjelokupnoj lokalnoj zajednici.

Ovim putem apelujem na nadležne organe, opštinsku vlast, nadležno ministarstvo, Lovački savez i udruženja da sagledaju nastale probleme i pravično nadoknade nanesenu štetu, te poduzmu sveobuhvatne mjere i aktivnosti kao bi se dugoročno zaštitili poljoprivredni proizvođači, te umanjilo štetno djelovanje divljači.

Jošavka, 22.04.2020. godina
Željko Dubravac

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech