Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Puls Grada Putovanja & Zanimljivosti

LOM sp Banja Luka – sveobuhvatna turistička ponuda za najatraktivniji odmor u Banja Luci

Specijalizirana turistička agencija iz Banja Luke, iza koje stoji preduzetnik Luka Macanović, je uspjela za kratko vrijeme da zabilježi uspjeh ali i da plasira nove, inovativne ideje koje bi mogle da donesu značajan napredak u turizmu Banja Luke i njene okoline. Luka Macanović, mladi menadžer sa višegodišnjim iskustvom u vođenju preduzetničkih poduhvata, koji je prošao sve faze ličnog razvoja u biznisu, od pozicije menadžera prodaje do izvršnog direktora, se odlučio da pokrene i razvija vlastito preduzeće. Petnaest godina iskustva je, kako sam kaže, i više nego dovoljno da se bez ikakvog straha upusti u ovu avanturu.

A zašto baš turizam? Iz više razloga. Jedan od njih je svakako rezultat njegovog istraživanja tržišta. Uvidom u rezultate, Luka je shvatio da postoji veliki potencijal u turizmu u gradu na Vrbasu ali i njegovoj okolini. Prirodni resursi su pogodni za ovakav biznis, jer nudi mnoge opcije za aktivan odmor koji je sve više popularan u svijetu. Luka se odlučio da započne vlastiti biznis kroz iznamljivanje apartmanskog smještaja. Prilikom realizacije ove poslovne ideje, saznao je za YEP inkubator poslovnih ideja i odlučio da se prijavi. U tom trenutku, ovaj preduzetnik je radio u jednoj kompaniji kao izvršni direktor. Tokom edukacija u sklopu YEP inkubatora, shvatio je da njegova ideja može dodatno da se proširi i da je potencijal nesaglediv, te odlučio da napusti tadašnji posao i maksimalno se posveti razradi svoje poslovne ideje i poslovnog modela. Zahvaljujući podršci Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uspio je da finalizira adaptaciju i opremanje smještajnog kapaciteta te da osnuje vlastitu agenciju, koja između ostalog nudi i usluge organizovanja turističkih tura, tradicionalnih večeri, smještaja, ali i pruža usluge konsaltinga. Za veoma kratko vrijeme, pokazao se kao jedan od najboljih domaćina, sa izuzetno visoko ocijenjenim smještajem na najposjećenijoj i najreferentnijoj online aplikaciji za traženje smještaja. Naime, booking.com mu je za prošlu godinu poslao i specijalno pismo zahvalnosti za uslugu koje dobijaju samo najbolji pružaoci smještaja.

Što se tiče same potražnje, kupci iskazuju izuzetan nivo potražnje, a prema Lukinom proračunu, u Banja Luci je potrebno još nekoliko hiljada smještajnih jedinica da bi se odgovorilo na sve potrebe turista i posjetilaca grada tokom godine. Cijene zavise od lokacije, smještajnog kapaciteta i kvaliteta usluge. Lukini smještajni kapaciteti su jedni od cjenovno pristupačnijih za turiste a među najbolje opremljenim. Većim dijelom godine se izdaju na kraći period, posebno u doba praznika, dok ljeti i zimi period iznajmljivanja bude i duži.

Smještajni kapacitet nije jedina ponuda ove agencije. Radi svebuhvatnosti ponude Agencija LOM nudi i turističke ture kroz grad, jer je Luka odnedavno i oficijelni turistički vodič za Banja Luku. Također, uspostavio je saradnju i sa nekoliko drugih lokalnih subjekata koji se bave turizmom, pa tako za svoje goste može da organizuje i veoma popularni rafting, kao i hajking i druge vrste planinarskog turizma.

No, on se ne želi zaustaviti samo na ovim uslugama. Pored objedinjene turističke ponude u gradu na Vrbasu, sa naglaskom na aktivan odmor, Luka ima ideju i da se poveže sa ljudima koji se bave turizmom u susjednim gradovima i opštinama koji također imaju veliki turistički potencijal.

Luka kaže da je pred njim još mnogo rada na ostvarivanju svih ideja koje ima za svoje preduzeće, ali da je odlučan i spreman u svakom smislu da se izbori sa svim izazovima. Za preduzetnika je najvažnije, kako sam kaže, da se odluči da krene u realizaciju ideje i da se za istu jako dobro pripremi, istraži tržište i ocijeni sve prilike i prijetnje. Za najveći problem svakog preduzetnika vidi inicijalno ulaganje, ali isto tako kaže da postoji toliko prilika i da mladi ljudi samo treba da budu dovoljno zainteresovani i da istraže sve mogućnosti i opcije. Budućim preduzetnicima bi poručio da budu istrajni, vrijedni, i sigurni u pozitivan ishod njihovog rada i zalaganja.

LOM s.p. Banja Luka FB: lomspbanjaluka

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech