Petak, 29. Marta 2024.
Puls Grada

Danas slavimo Preobraženje gospodnje – u ponoć obavezno uradite ovu stvar

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Preobraženje gospodnje. Na ovaj dan se prema predanju, preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda postaje hladnija.

Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Ovaj praznik pada usred Gospojinskog posta te je običaj da se nipošto ne mrsi. Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovedi, na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen „sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg“. Smatra se da se na Preobraženje i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Veliki broj pravoslavnih hramova u Srbiji posvećen je ovom prazniku i među njima su najpoznatije crkve Preobraženja u Beogradu, Pančevu, Sokobanji, Smederevskoj Palanci i preobraženjski manastir u Ovčaru.

U pravoslavljuse se na Preobraženje u hramovima iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik. U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech