Subota, 20. Aprila 2024.
Gastro Preduzetništvo

Gazdina magija pretočena u koktele

Ljeto, samo po sebi, asocira na hedonizam, strast, druženja i, sve češće, na koktele.

Upravo za koktele kažu da su postali nezaobilazan detalj na svim ljetnim druženjima. Ali, ako u koktele dodamo rakiju, za koju je poznato da spaja ljude, onda druženja u toplim ljetnim večerima dobijaju posebnu dimenziju.

Početkom ljeta odlučili smo da vas obradujemo sa recepturama koktela koje smo radili u saradnji sa poznatim banjalučkim koktel majstorom, Darkom Vrančićem, te u tu svrhu iskoristili nekoliko različitih voćnih rakija i dobili sjajne kombinacije koktela.

Na nivou zadatka bile su sljedeće Gazdine rakije: Jabuka, Malina, Kleka, Dunja, Kajsija i Travarica, a tokom eksperimenta svaku kombinaciju smo uporedili sa nekim poznatim koktelom, neke zbog izgleda, a neke zbog okusa. Na kraju smo dobili pet kombinacija koje mogu zadovoljiti svačije nepce uz eksploziju tropskih okusa, pa kud veći povod za ljetna druženja.

U nastavku vam donosimo recepte i otkrivamo koji okus je za koje nepce!

Rakija tonik

Krenućemo od osvježavajuće i uvijek čarobne Gazdina Jabuke. Ako volite arome koje su blage i pomalo neutralne, ovaj koktel je idealan izbor za vas. Nazvali smo ga Rakija Tonik jer se kombinuje sa tonikom koji ovom koktelu daje miris svježine i budi energiju, već pri prvom gutljaju.

Način pripreme:

U blenderu napravite jabuka pire, za koji vam je potrebno malo jabuke i soka jabuke ili ako želite da pojednostavite proces, izaberite neki sirup od jabuke u omjeru 0,02 cl. Sljedeći korak podrazumijeva da ovu smjesu pomiješate sa 0,05 cl Gazdina rakije od jabuke, te dodate tonik i led po želji.

Rakija Sunrise

Drugi koktel koji je nastavio da kupuje pažnju bio je Rakija sunrise, neodoljivi spektar boja preselio je naše misli na plažu, okruženu beskonačnim morem i praćenim magičnim bojama zalaska. To vam je samo jedan dio moći ovog koktela, drugi je njegov okus koji je dovoljno sladak da nam dodatno oboji snove i dovoljno opor da nas vrati u realnost.

Način pripreme:

Postupak je sličan prethodnom, potrebno vam je 0,05 cl Gazdina rakije od maline i 0,02cl pirea od maline koje ćete zajedno promiješati, te dodati 1 dcl soka od višnje i limuna po želji.

Rakija Long Island

Nakon što smo usnili snove o moru i vratili se u fenomenalni bar našeg koktel majstora, dočekalo nas je pravo osvježenje, alkoholni ledeni čaj, kao originalni Long Island, i izgledom i okusom, kojeg je dodatno upotpunila neodoljiva aroma Gazdine rakije od dunje.

Način pripreme:

0,05 cl Gazdine rakije od dunje; 0,03cl pirea od kruške; 0,02cl soka od limuna i 1 dcl soka od jabuke, uzmite šejker ili nađite neki drugi način da izmiksate ove sastojke i dobijete svoj alkoholni ledeni čaj.

Rakija Temple

Dok smo vijećali oko prethodnih okusa, razmišljajući kako bolje ne može, na red je došao rakijski koktel Rakija Temple.

Vjerovatno se sad pitate pa zašto Temple, kad je Temple zapravo bezalkoholni koktel? Ali Temple je u isto vrijeme i jedan od najpoznatijih osvježavajućih svjetskih koktela. OK, sad vam se motaju misli, ovaj koktel ide u kombinaciji sa alkoholom, osim narandže šta je još slično!? I sad već mislite, da smo pod utiscima prethodnih koktela pa više ne znamo šta pričamo. Varate se! Mi uvijek uživamo odgovorno i pametno! Dakle, kratko objašnjenje, rakija od kajsije bilježi trend rasta kada pričamo o vrstama rakije koje se najviše konzumiraju tokom ljeta. A to je iz razloga što rakija od kajsije u sebi sadrži 40% vol alkohola, zbog kojeg pri ljetnim temperaturama baš ukus kajsije dolazi do izražaja, a ona biva pitka i harmonična, sa izraženom aromom vrste. Dalje možete da naslutite kako ova specifična rakija reaguje kao dodatak koktelima.

Način pripreme:

0,05 cl Gazdina rakije od kajsije; 0,03 cl pirea od breskve; 0,02 cl soka od limuna; 1 dcl soka od narandže…koje ćete sve zajedno promiješati u šejkeru i dobiti alkoholni, i to rakijski, osvježavajući koktel Temple. Na kraju dodajte kao ukras krišku narandže, da podsjeća na Temple, ali i da obradujete vaš Instagram.

Rakija Sour

Peti po redu koktel u ovom eksperimentu ne manje važan, a ni manje čaroban, jeste koktel u kombinaciji sa Gazdina rakijom od Kleke. Ovaj koktel testiraće vaš karakter, opor kao staro vino i jedva primjetne slatkoće zavešće sva vaša čula i učiniće da izgledate samouvjerenije i odlučnije.

Način pripreme

0,05 cl Gazdina rakija od kleke, 0,03 cl soka passion fruit, 0,02 cl soka od limuna uz dodatak tonika po želji, koje ćete izmiksati i poslužiti u gotovo svim prilikama.

Sada dok brojite recepte vidite da jedan nedostaje, ali ako niste zaboravili svaki eksperiment ima i dozu iznenađenja, tako da uskoro očekujte priču i o koktelu sa Gazdina travaricom, ali i o samoj rakiji, jer ona zaslužuje jednu posebnu priču.

Za kraj vam možemo reći, koji god od ovih koktela izaberete nećete se pokajati, bićete kreativniji, vaše društvo sretnije i nepca onih koji probaju biće veoma zahvalna. Važna napomena jeste da u ovim koktelima morate uživati odgovorno, pod parolom „nećemo pretjerati, iako su Gazdina rakijski kokteli neodoljivi.“

Ako se odlučite sami da pravite neki od ovoh koktela, neka vam motivacija bude drevna koktelska mudrost: ako znate ispeći jaje, sigurno znate napraviti i koktel!

Uživajte i javite nam svoje utiske kad budete pravili!

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech