Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Kultura & Obrazovanje

Predstava “Audijencija” u Gradskom pozorištu Jazavac

Kultna predstava Ateljea 212 “Audijencija” Vaclava Havela u Gradskom pozorištu Jazavac 22. decembra sa početkom u 20 časova.

Glavne uloge tumače regionalne zvijezde Miodrag Radonjić ( Južni vetar, Ubice mog oca, Hotel Beograd ) i Nikola Rakočević ( Branio sam Mladu Bosnu, Krugovi, Državni službenik, Kosti, Pevačica )

Ovo je treći put da se legendarni komad postavlja na scenu poslije 1981. godine kada su glavne uloge tumačili Bora Todorović i Petar Kralj i 1999. godine gdje su glumačku podjelu činili Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

– Velika je odgovornost kada igrate komad koji je sa velikim uspjehom već izvođen kod nas od strane velikih glumaca. Nama je to podstrek i nadamo se da smo napravili dobru “Audijenciju” koja će se dugo igrati. Mi smo se spontano okupili bez velikih pretenzija i iz dosadašnjeg iskustva mi se čini da je to najbolji način za stvaranje. Zadovoljstvo nam je da radimo zajedno i radujemo se svakom nastupu. Siguran sam da ćemo ujedno i zabaviti publiku, ali i da će se veoma zamisliti – izjavio je Miodrag Radonjić

Radnja predstave se dešava u jednoj praškoj pivari i zasniva na dijalogu između glavnog lika Vaneka i njegovog poslodavca Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika. Kako je Havel u vrijeme kada je napisao dramu bio zabranjen pisac, djelo je izvođeno krišom, u sobama umjesto u pozorišnim prostorima.

Intrigantna prošlost Audijencije čine je i danas izuzetno zanimljivom i provokativnom. Naizgled običan, prozaičan, gotovo prijateljski razgovor krije u sebi puno više od puste razmjene, skoro pa najobičnijih porodičnih informacija, muških tajni itd. Sam tekst na duhovit način problematizuje kako se osjećaju i šta misle ljudi koji su pristali da neko drugi razmišlja umjesto njih.

Reditelj predstave je nagrađivani Milan Nešković a organizator gostovanja agencija “Venturo” iz Banja Luke.

Ulaznice u prodaji u Gradskom pozorištu Jazavac.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech