Srijeda, 26. Januara 2022.
Kutak za roditelje

Trebaju li djeca spavati preko dana?

Često možemo čuti kako neka djeca spavaju cijelu noć, druga se bude nekoliko puta po noći ili jedni preko dana spavaju i u predškolsko vrijeme, dok drugi ne spavaju preko dana od druge ili treće godine života.

Iz ovoga možemo vidjeti da zaista svako dijete različito.

Svako dijete ima svoje potrebe i ritam koji odgovara njegovom rastu i razvoju.

Naš je zadatak da omogućimo što kvalitetniji rast i razvoj odnosno da osiguramo uvjete koji će pogodovati svakom djetetu i njegovim potrebama.

Potreba za snom je svakako individualna i na nju ne možemo utjecati, no možemo osigurati uvjete da se ta potreba ispuni.

Neka djeca nemaju potrebu za dnevnim spavanjem, no, smatram da sva imaju potrebu za dnevnim odmorom.

Koja je razlika između spavanja i dnevnog odmora?

Dnevni odmor je vrijeme opuštanja, vrijeme kada mijenjamo položaj tijela, iz sjedećeg ili stojećeg prelazimo u ležeći položaj, dajemo tijelu priliku da se odmori.

Ne bavimo se nikakvim fizičkim ni misaonim aktivnostima, već puštamo opuštajuću glazbu, slušamo priču, radimo vježbe disanja – jednom riječju, odmaramo.

Za vrijeme dnevnog odmora se ne mora zaspati da bi se odmorilo, već je potrebno usporiti.

Neka djeca imaju potrebu upravo za time.

Pojedini će u tom odmoru zaspati, a oni koji nemaju stvarnu potrebu za snom, će ostati budni.

Kako bismo prepoznali u koju od ove dvije skupine naše dijete spada potrebno je stvoriti uvjete za dnevni odmor i osluškivati dijete.

Često možemo čuti kako neka djeca ne spavaju vikendima dok su doma, no u vrtiću spavaju. Jedan od razloga je i razlika u aktivnostima koje dijete ima doma i u vrtiću.

Dijete koje ide u vrtić svaki dan ima obavezu ustajanja, obavljanja zadataka koje prethode izlasku iz kuće, nakon toga ima obavezu ispunjavanja aktivnosti koje ga kroz dan čekaju u predškolskoj ustanovi.

Prethodno sam spomenula promjenu položaja tijela. Napisala sam to upravo zato što dijete vrtiću nema priliku leći, osim za vrijeme dnevnog odmora.

Njegovo je tijelo stalno u kretnji, u promjeni aktivnosti.

Od njega stalno netko ima neka očekivanja, u određeno vrijeme dijete jede doručak, u određeno vrijeme ide van, sjedi u jutarnjem krugu, i sl..

Dijete kroz cijeli dan sjedi, stoji, hoda, trči ili se penje prilikom boravka na zraku.

Za razliku od boravka u kući, kada dijete ima priliku leći na krevet, kauč, promijeniti položaj tijela i aktivnost kako mu taj tren odgovara, nema određeno vrijeme kada nešto mora napraviti odnosno ima veću slobodu organiziranja vlastitog vremena nego u vrtiću.

Svakako je jednostavnije naći miran i tih kutak doma, okružen poznatim i bliskim ljudima i opustiti se onda kada je to djetetu potrebno, nego ga naći dok je okruženo s još najmanje desetero djece, koje naravno poznaje, no nije jednako blizak kao s obitelji.

Upravo zato nije jednaka potreba za snom prilikom boravka u predškolskoj ustanovi i u obiteljskom domu.

modernoroditeljstvo.com

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech