Srijeda, 26. Januara 2022.
Preduzetništvo

Nikad uspješnija godina za tvornicu obuće „Bema“

Tvornica obuće „Bema“ 2021. godinu, u svakom pogledu izazovnu, privela je kraju nikad u težim uslovima, a nikad uspješnije.
Uz sve probleme koje je stvorio Covid 19, bolovanja, odsustva i izostanke mi smo uspjeli da napravimo nešto preko dva miliona pari obuće, imali smo realizaciju preko 18 miliona KM, to je čisti lohn ( prodaja nekvalifikovane ženske radne snage ). Postali smo značajan partner za Grad Banjaluku i opštinu Mrkonjić Grad, ali i za Jezero, Šipovo i Ribnik odakle imamo radnika.

Zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske da zbog velikog broja ženske radne snage, nerealnog kursa konvertibilne marke, čestih bolovanja i izostanaka imamo određene olakšice kod plaćanja doprinosa, kao i odluka menadžmenta „Beme“ da se kupe nove mašine i oprema, mi smo dobili veću produktivnost i bolju realizaciju.

Moram da se pohvalim da su sve plate isplaćene, prešli smo prosjek neto plate od 800 KM, bez prevoza, toplog obroka , bez doprinosa. Ovo je industrija koja dopunjava kućni budžet, ove radnice ne mogu biti hranioci porodice, jer je ovo nisko akumulativna industrija.
Tvornica obuće „Bema“ nikom nije ostala dužna jednog pfeninga, ni dobavljačima, ni radnicima. Za 18 godina rada nikad plata nije zakasnila ni jedan dan. Ukoliko 20.u mjesecu pada u subotu, plata je isplaćena 19. u petak. Imamo svoj restoran, topli obrok, organizovan prevoz.
Jako dobro nam se pokazala proizvodnja obuće za domaće tržište, tome moramo da posvetimo veću pažnju, potrebni su nam povoljniji krediti da dođemo u fazu da mi Evropi ponudimo svoju cipelu, svoj proizvod.

U tvornici obuće „Bema“ plata se zarađuje, a ne dobija, svaki platni listić govori o radniku i njegovim sposobnostima i kvalitetu. Niko nije svezan, ni za ući ni za izaći. „Bema“ je tokom ove godine podjelila po dva para cipela radnicima, školske knjige za djecu radnika. Vodimo računa o standardu radnika, isplaćene su sve otpremnine za penziju, snosimo troškove sahrana svojih radnika. Formirali smo dobrovoljno Udruženje davaoca krvi.

Jedan smo od značajnihih sponzora u donatora u Banjaluci i šire. Ove godine smo podjelili preko 10 hiljada pari cipela u cijeloj Republici Srpskoj i Federaciji BiH, tako da smo izuzetno društeno odgovorna firma, možemo biti ponosni šta smo uradili u ovoj teškoj i izazovnoj godini. „Bema“ radi samo prvu smjenu. Imamo plan da u idućoj godini primimo 300 radnika. Odmah nakon praznika, sredinom januara ćemo raspisati konkurs za prijem prvih 100 radnika. Vrata „Beme“ su otvorena za one koji hoće da rade.

Ove godine školovanje završava prva generacija učenika četvorogodišnjeg smjera tehničar modelar obuće kojima je „Bema“ tokom školovanja kupovala knjige, obuću i autobuske karte . Najbolje učenike ćemo upisati na obućarski fakultet u Banjaluci pod uslovom da se uvede mogućnost studiranja uz rad.

Plan za iduću godinu je povećanje produktivnosti, jer samo tako možemo dobiti veće plate. Mi ne možemo raznoraznim dekretima i šupljom pričom podizati platu jer mi platu zarađujemo.

Svim radnim kolegama, poslovnim partnerima želim srećnu i uspješnu Novu godinu. Nadam se da će i iduća godina biti uspješna kao i ova. Hvala radnicima, mojim radnim kolegama i rukovodiocima.

Zahvaljujem se radnicima na odazivu za vakcinaciju protiv Covida 19, pokazali su odgovornost prema sebi, svojim radnim kolegama i fabrici. U Banjaluci je vakacinisano preko 80 odsto radnika. U Mrkonjić Gradu je vakcinisano 50 odsto , čim sam jako nezadovoljan, ali to je njihov izbor.
Na kraju, zahvaljujem se Vladi RS, premijeru Radovanu Viškoviću, predsjedniku Miloradu Dodiku, koji su pametnim odlukama prije dvije godine stvorili preduslove da „Bema“ i druge obućarske firme postignu ove rezultate.

Živi i zdravi bili, Bog je rekao čuvaj se, čuvaću te.

Marinko Umičević
Tehnički direktor tvornice obuće „Bema“

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech