Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Ljepota & Zdravlje

Uvek vam je hladno? Evo zbog čega se to dešava

Ovaj period godine sa sobom povlači čest osećaj iz naslova, iako na sebi imate više slojeva odeće.

No, možda je posredi opšte stanje organizma, odnosno neki simtomi za koje niste znali. Nadamo se da ćete vam redovi koji slede biti dobra smernica, ukoliko se pronalazite u opisu.

1. Nedovoljna kilaža

Da, dobro ste pročitali! Ukoliko ne postoji sklad između visine i težine neretko je prisutan osećaj hladnoće, jer nedostaju masnoće koje zagrevaju telo, ili je metabolizam usporen zbog ređeg unosa hrane.

Propratni simptomi su: vrtoglavica, umor, osećaj slabosti, neredovan ciklus kod žena.

2. Dehidratacija

Ako ste pokušali na sve načine da se ugrejete, ali rezultati izostaju, onda je možda reč o nedovoljnom unosu tečnosti.

Podsećanja radi, telo se sastoji od 60 do 70 procenata vode, koja reguliše i temperaturu. Osobe koje ne piju dovoljno ove tečnosti, mogu biti osetljivije na nisku temperaturu.

3. Nesanica

Izostanak, ili nekvalitetan san mogu stvoriti poteškoće u radu mozga, a dalje i narušen metabolizam.

4. Nedostatak vitamina B12

Ukoliko je reč o ovom simptomu, on je primetan i po anemiji, a ne samo osećaju hladnoće. Neretko se javljaju žmarci po rukama, nogama, zatim natečen jezik, problemi u ravnoteži i gubitak memorije.

5. Nedostatak gvožđa

Ovo je još jedan od mogućih uzroka, jer gvožđe potpomaže rad crvenih krvnih zrnaca i protok kiseonika kroz telo.

Pored toga, može se javiti i problem sa tiroidnom žlezdom. Pokazatelji anemije su i: bled ten, lomljivi nokti, loša koncentracija, plitak dah…

6. Slaba cirkulacija

Ukoliko vam je hladno po rukama i nogama, ali ne i po drugim delovima tela, možda je trenutak da potražite stručnu pomoć, ili prestanete da pušite.

7. Manjak mišićne mase

Ako ste se obratili lekaru i rezultati su pokazali da nemate zdravstene tegobe, možda bi bilo dobro da razmišljate u ovom pravcu. Ukoliko su vaši mišići slabi, podložni ste i prehladama, i sporiji vam je metabolizam.

8. Hipotireoza

U ovom slučaj tiroidna žlezda ne luči dovoljno hormona, te se metabolizam usporava i telo se ne zagreva kako bi trebalo.

Ako ste primetili i da vam opada kosa, da vam je koža suva, da dobijate na kilaži iz neobjašnjivog razloga, da su menstruacije duže i bolnije, znate kome da se obratite.

IZVOR: citymagazine.danas.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech