Srijeda, 26. Januara 2022.
Puls Grada

Energetska tranzicija po džepu građanina

Potpuno jasno i nedvosmisleno su postavljene smjernice Energetske zajednice Evropske Unije o procesu dekarbonizacije u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine.Ako stavimo fokus na činjenicu da iskopavanje mrkog uglja i korištenje istog za dobijanje električne energije iznosi preko 65% na nivou Bosne i Hercegovine, jasno je da će proces dekarbonizacije biti dugotrajan i bolan. Preko 90% proizvedenog uglja se koristi u termoelektranama za proizvodnju električne energije.

Na teritoriji naše države postoje čak tri aktivne termoelektrane, od ukupno 10 njih na Zapadnom Balkanu, što nam jasno govori o ogromnoj količini zagađenja skoncentrisanoj na jednom malom prostoru. Posljedica toga je da je naša država postala lider u zagađenosti zraka i okoliša, što direktno utiče na kvalitetu života i zdravlja ljudi.Svako umanjenje iskopa uglja po automatizmu za sobom vuče i ukidanje radnih mjesta. Šta uraditi sa viškom radne snage? Takva strategija ne postoji. Trenutno nijedna vlada nije spremna uraditi bilo šta po tom pitanju, isključivo zbog socijalnih protesta i nemira kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme. To stvara veliki jaz između preuzetih obaveza i faktičkog stanja na terenu.

Prelazak na obnovljive izvore energije će snažno poduprijeti Evropska Unija, ali naša vlada nema viziju i ne nudi adekvatna rješenja. Plašim se da će posegnuti za onim za njih najjednostavnijim, a po građane, naravno, najtežim potezom – poskupljenjem električne energije za sve građane i privredne subjekte. Biti dio EU znači ispunjavati obaveze koje se pred državu postavljaju.U ovakvom državnom uređenju i aktuelnim političkim odnosima teško da ćemo doći do ozbiljnije aktivnosti i pomaka prema ostvarenju postavljenih ciljeva.

Državi se nije lako odreći eksploatacije svog velikog prirodnog reusrsa, bez obzira na njegovo štetno dejstvo po okoliš i zdravlje. Zadnji primjeri štrajkova dovode nas do zaključka da ćemo još dugo koristiti štetne energente i biti prisiljeni gurnuti ruku u džep i plaćati skuplju električnu energiju.

Autorica članka: Emina Dervišević

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech