Ponedjeljak, 16. Maja 2022.
Kutak za roditelje

U godini iza nas značajna podrška kulturi

Gradska administracija je u protekloj godini pružila značajnu podršku kulturi, pa je tako za ovu oblast izdvojeno preko pola miliona KM.

Podržan je 31 projekat iz oblasti kulture, a za te namjene izdvojeno je više od 100.000 KM.

Na ovaj način Grad je podržao projekte i doprinio unapređenju oblasti savremenog umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, kreativne industrije i produkcije.

Kada je riječ o prošlogodišnjim manifestacijama, u Banjoj Luci je održano više od 20 događaja iz kulture, regionalnog i međunarodnog karaktera, prestižnih festivala i književnih susreta.

Uprkos pandemiji, uspješno je organizovana književno kulturna manifestacja „56. Kočićev zbor“, u okviru koje je održano preko 20 kulturno-umjetničkih sadržaja.

Kako su naveli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, organizujući ovu manifestaciju na autentičan način promoviše se lik i djelo Petra Kočića, a samim tim Banja Luka i njena okolina, ali i bogato nematerijalno kulturno nasljeđe „Zmijanjski vez“.

Putem  Kalendara kulturnih manifestacija podržano je 26 manifestacija kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje uključuju: muzičko, filmsko, pozorišno i dječije stvaralaštvo, kao i manifestacije koje njeguju tradiciju i narodne običaje, a za te namjene izdvojeno je oko 180.000 KM.

Između ostalog, Grad je podržao organizaciju tradicionalne Smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Republike Srpske.

Takođe, preko 200.000 KM izdvojeno je za podršku kulturno-umjetničkom amaterizmu, kroz koje je podržan rad kulturno-umjetničkih društava, horova, orkestara i amaterskih pozorišta, kao i značajnije manifestacije subjekata iz ove oblasti.

Banja Luka je opredijeljena da nastavi sa podrškom kulturi, pa su ovogodišnjim budžetom planirana veća izdvajanja za ovu oblast.

Reklame
Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech