Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Ne u ovu kategoriju

5 saveta i ideja za krečenje plafona u 2022. godini

Farbanje plafona je i dalje jedna od najvažnijih (i ujedno najhrabrijih odluka), tako da ako ste se odlučili za ovu završnu obradu, jednostavno morate biti sigurni u pravi izbor…

Naravno, kada je ovaj poduhvat u pitanju, vlasnici kuća i stanova suočeni su sa još jednim jednako ozbiljnim pitanjem: koju boju za plafon odabrati? Na prvi pogled se čini da je ovo lak i jednostavan izbor, uostalom – zar ne treba samo da izaberete omiljenu nijansu?

Međutim, kao što verovatno već znate, u modernom enterijeru jednostavno ne može biti detalja koji se mogu tretirati sa lakoćom, a ako ste perfekcionista onda nećete moći da krenete putem manjeg otpora i slepo prihvatiti sve trendove koji vam se nameću.

Pa ipak, mi smo tu da vas uverimo da ne morate da provodite duge sate proučavajući kataloge proizvođača boja! Vodeći svetski dizajneri su već predstavili savršene palete boja za 2022. godinu, a na vama je samo da pronađete nijansu koja će vama i vašim plafonima najviše odgovarati…

Bela boja za plafone

Bela boja za plafon je bezvremensko rešenje. Međutim, ako ste se bar jednom susreli sa razvojem dizajnerskog projekta ili ga naručili, onda verovatno znate da bela ima popriličan broj nijansi, tako da ćete morati da izaberete i u ovom slučaju. Za 2022. dizajneri nude prirodne i meke tonove bele, kao i svetlije i svežije – ove poslednje možete koristiti za farbanje plafona u minimalističkim i industrijskim prostorijama. Savet je da isprobate besprekornu i blistavu nijansu koja donosi hladnoću; zatim prirodne i mirne nijanse, providne bele sa sedefastim finišom, kao i obaveznu čistu i tradicionalnu belu za stvaranje osećaja opuštenosti u domu.

Bež boja za plafone

Bež plafon danas nije neuobičajen, a u 2022. lako možete odabrati boju ove boje i za svaki enterijer – od klasičnog do modernog. Lista modernih nijansi trendsetera nije previše opsežna, ali izbor obećava da će biti uzbudljiv. Tu su najpre veoma bleda odnosno prirodna bež, zatim bež boja sa izrazito uočljivim sivim tonom, kao i prirodnija odnosno klasična sivo-bež nijansa koja će savršeno odgovarati plafonima prostorija opremljenih u tradicionalnom stilu.

Žuta boja za plafone

Za razliku od sive, žuti plafon prostoru dodaje osećaj topline i sjaja, stvarajući efekat osunčane sobe. Ako ne želite da koristite boju koja je previše intenzivna, pogledajte trendi nijanse iz palete 2022, koje su definitivno mnogo mirnije i delikatnije: svetlucava žuta poput boje šampanjca, nešto toplija nijansa sa naznakama žutog putera, ili najprirodnija nijansa – prirodna i lagana poput kukuruzne stabljike.

Braon boja za plafone

Farbanje plafona u braon je odlična ideja, posebno ako želite da unutrašnjost vašeg doma bude toplija i intimnija. Naravno, zemljane i čokoladne nijanse ostaju isuviše smela avangardna rešenja – međutim, dizajneri nude i druge nijanse koje su mekše, toplije i veoma prijatne. Isprobajte zato prirodnu i bledo braon, svetlo braon sa sivim podtonom, ali i neku nijansu koja će ujedno biti i prilično intenzivna, ali i relativno lagana i iznenađujuće topla.

Siva boja za plafone

Pre nekoliko godina, sivi plafoni su ušli u trend i još uvek se koriste u modernim i urbanim (posebno minimalističkim) enterijerima. Ova boja je odličan način da dodate hladnoću u prostoriju sa prozorima okrenutim prema jugu i naglasite linije i teksture dizajna. U 2022, dizajneri predlažu korišćenje sledećih nijansi: uravnotežene svetlo sive sa prijatnim plavim notama; prozračne i akvarel sive sa bisernim nijansama; klasične svetlo i sjajno sive, kao i takozvane providno plavo-sive koja je postala najmodernija nijansa prethodne sezone.

mojenterijer.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech