Ponedjeljak, 16. Maja 2022.
Gastro

Tri najbolje svjetske kuhinje

Svi mi imamo različite razloge za putovanja: jedni zbog kulturnih znamenitosti, drugi zbog prirodnih ljepota, a treći zbog gastronomije. Ljubav prema hrani razlog je zašto neku zemlju volimo više, a putnici iz cijelog svijeta nerijetko tragaju za destinacijama na kojima mogu iskusiti najbolje nacionalne kuhinje. Putovanja i hrana jednostavno su neodvojivi, a na pitanje koja je najbolja svjetska kuhinja mnogi će se složiti da se najbolje jede u Italiji, Meksiku i Aziji.

1. TALIJANSKA KUHINJA

Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih u svijetu, a sa svojom raznolikošću i bogatstvom okusa kolonizirala je gotovo sve kontinente. Talijani su mađioničari kada je riječ o pripremi hrane i ne postoji čovjek na svijetu koji ne zna da se na Apeninskom poluotoku najbolje jede. Hrana i recepti baka i mama prenose se posebnom pažnjom i ponosom, a povijest talijanske trpeze duga je i bogata koliko i sama povijest zemlje. Rimsko Carstvo je prigrlilo okuse i sastojke mnogih osvojenih zemalja poput začina s Bliskog istoka, ribe s obale Mediterana te žitarica iz plodnih ravnica Sjeverne Afrike. Svoju prehranu uvelike su bazirali na jednostavnom spoju 3 stvari i njihovih proizvoda, poznatijem kao mediteranska trijada: vinova loza, masline i žitarice. Kada ljudi razmišljaju o najukusnijim i najpopularnijim jelima koje su izmislili Talijani, najčešće im padaju na pamet tjestenine, juhe, lazanje i umaci.

2. MEKSIČKA KUHINJA

Prije utjecaja Europe, meksička prehrana bila je prilično jednostavna i ograničena na lokalno uzgojene poljoprivredne proizvode. Kukuruzne tortilje s pastom od graha bile su uobičajena namirnica za stare Meksikance, ali su također jeli divljač, tropsko voće i ribu. Meksički kolonizatori imali su najveći utjecaj na domaću kuhinju pa su tako Španjolci doveli stoku, mliječne proizvode i mnogo različitog bilja te začina, a Francuzi su uveli širok izbor pečene hrane. Zahvaljujući kolonizaciji u ranijem razdoblju te utjecaju lokalne klime i etničkih razlika među stanovnicima, meksička je hrana danas raznolika, a ipak jela variraju od regije do regije. Sjeverni Meksiko poznat je po proizvodnji govedine i mesnih jela, dok je jugoistočni Meksiko poznat po pikantnim pripravcima od povrća i piletine. Prepoznatljiva je po svojoj pikantnosti i šarenilu na tanjuru, a mnogi će se složiti da se radi o jednoj od najukusnijih kuhinja na svijetu.

3. AZIJSKA KUHINJA

Svi znamo za Tajland, Vijetnam, Šri Lanku, Indoneziju, Maldive i Japan, nebrojeno puta smo ostali bez daha gledajući dokumentarne filmove o životu u Aziji, brojnim kulturama i egzotičnoj prirodi koju je gotovo nemoguće usporediti s bilo kojom drugom državom na svijetu. No, njena najveća raskoš očituje se u tradicionalnoj kuhinji, neobičnim kombinacijama jela i aroma – od slatkih, karameliziranih, kiselih pa sve do gorskih okusa.

Iako azijska kuhinja obuhvaća kinesku, japansku, korejsku i indijsku hranu, njihovi zajednički nazivnici su riža i rezanci. Tradicionalna jela koja dolaze s Istoka u pravilu su zdrava jer sadrže puno povrća i ribe i nevjerojatno su lagana. Hrana se jede štapićima, no iako se ponekad čini neprikladnim i za mnoge predstavlja problem, u Aziji je to tradicionalni oblik pribora koji se koristi za svakim obrokom. Prema starom vjerovanju, vilice i noževi se ne koriste za stolom jer su se povijesno smatrali oružjem, a korištenje štapića prisiljava nas da usporimo, jedemo zdravije te uživamo u svakom zalogaju. Danas su azijski restorani prisutni diljem svijeta i uvijek su sigurno mjesto za dobru klopu.

-https://putnikofer.hr/

 

Reklame
Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech