Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Kultura & Obrazovanje

Djevojčica sa Kosova i Metohije održala humanitarni koncert u Banskom dvoru

Djevojčica Pavlina Radovanović, koja anđeoskim glasom baštini srpsku tradiciju sa Kosova i Metohije, sinoć je održala humanitarni koncert u Banskom dvoru.

„Gora ječi“, „Rasti rasti“, „Vila sa Košara“, „Udade se jagodo“, „Kosovski božuri“ samo su neke od pjesama koje je ova talentovana dvanaestogodišnja djevojčica otpjevala svojoj Banjoj Luci i svome Orahovcu, koji je za Pavlinu duhovna oaza, ali i oaza srpskog naroda kojima je utočište Crkva Uspenja Presvete Bogorodice.

– Uvidjevši da kupola crkve, koja je nijemi svjedok vremena kada su Srbi živjeli spokojno, ali i zle sadašnjice kada je Srbima uskraćena sloboda koja je neotuđivo pravo svakog čovjeka, nije iscrtana freskama, Pavlina je odlučila da sredstva prikupljena na koncertu donira u ove svrhe – ispričala je Pavlinina sestra Jovana.

U želji da svoju crkvu upotpuni freskopisom i uvrsti se sa kosovskim ktitorima, ova djevojčica pokrenula je akciju, a za ovu misiju dobila je blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji kaže da je Pavlina glas svih Srba sa Kosova.

Pavlininu akciju podržao je i Kabinet gradonačelnika Banje Luke, a podršku je dobila i od Eparhije Banjalučke i njegovog preosveštenstva vladike Jefrema, kao i mnogih drugih.

Podsjećamo, ova mlada i afirmisana muzičarka koja se odaziva na sve humanitarne koncerte širom Kosova i Metohije, centralne Srbije i Republike Srpske, je jedna od dobitnica nagrade Grada Banje Luke mladima upravo za značajna djela u oblasti humanitarnog rada.

Mlada umjetnica je nastupala i u našem gradu krajem prošle godine u okviru kulturno-umjetničkog programa „Oj Kosovo, Kosovo“ posvećenom Zadužbini za Kosovo i Metohiju, te za ovogodišnje obilježavanje pravoslavne Nove godine.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech