Ponedjeljak, 16. Maja 2022.
Puls Grada Sport

Banja Luka: Teku pripreme za Svjetsko prvenstvo u raftingu

Do Svjetskog prvenstva u raftingu, kojem su domaćini Banja Luka i Foča, ostalo je još malo vremena, ali pripreme teku u najboljem redu.

Upravo ove godine, ovo prvenstvo će naš grad pozicionirati, kako na sportsku, tako i na turističku mapu svijeta.

Banja Luka za ovo prvenstvo ima svoj Organizacioni odbor, kojim predsjedava gradonačelnik Draško Stanivuković, koji navodi kako je ovo izuzetno obiman posao, te da je ovo organizacija u kojoj svi treba da budu zajedno.

-Svakako, velika zahvalnost ide prema Rafting klubu „Kanjon“, koji je tehnički organizator ovog događaja. Ovo je podjednako važno za sve nas, ovo je događaj koji zahtijeva da svi stanemo rame uz rame – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako su organizaciju ovog prvenstva predstavnici Grada shvatili na najozbiljniji mogući način.

-Grad, u svom kapacitetu, za ovakvu vrstu događaja izdvaja maksimalna moguća sredstva, kako finansijska, tako smo tu i da obezbijedimo sve ono što je potrebno kako bi ova manifestacija protekla bez problema – dakle od čišćenja, košenja, asfaltiranja pojedinih dijelova ulica i slično. Mogu da kažem sa ponosom da će Banja Luka biti grad u koji će gledati svijet, a mi ka tome težimo – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Tehnički organizator ovog događaja je Rafting klub „Kanjon“, a predsjednik ovog kluba Aleksandar Pastir poručio je kako se naš grad, zahvaljujući organizaciji ovog prvenstva, posebno izdvojio u čitavom svijetu.

-Svjetsko prvenstvo u raftingu se održava po drugi put u Banjoj Luci, ovaj put u R4 kategoriji. Svi se sigurno sjećaju onog Svjetskog prvenstva 2009. godine i mnogih stvari koje smo tada uradili. Ovom organizacijom naš klub, a samim tim i naš grad je ispunio sve. Organizovali smo sva Evropska i Svjetska prvenstva u svim kategorijama i na svim nivoima. Niko na svijetu nije to ispunio i imamo čime da se pohvalimo – rekao je Pastir.

Iskoristio je priliku da sve naše sugrađane pozove na svečanu ceremoniju otvaranja, koja će biti održana 26. maja na prostoru Gradskog mosta i Tvrđave Kastel.

-Ceramonija otvaranja biće posebna. Na našoj rijeci, na Vrbasu će se voziti tri discipline i to sprint, slalom i H2H. Kruna svega svakako je naša noćna staza, to je jedina osvijetljena staza na prirodnoj rijeci u svijetu. Tu je i rijeka Tara, koju je takođe prepoznala Svjetska rafting federacija kao jednu od najbitnijih, a tu će se voziti disciplina spust. U sklopu ove četiri discipline na dvije rijeke takmičiće se ukupno 62 tima iz 22 države svijeta – rekao je Aleksandar Pastir.

Kapiten tima Bosne i Hercegovine, Dragan Babić, poručio je kako će Bosna i Hercegovina imati četiri ekipe koje će nastupati na Svjetskom prvenstvu.

-Tri ekipe su iz Banje Luke, dok je jedna iz Zenice. Iz Banje Luke ispred Rafting kluba „Kanjon“ nastupa ženska ekipa u open kategoriji. Ispred Dajak kluba nastupaju dva muška tima, dok ekipa iz Zenice nastupa u kategoriji U23 – rekao je on.

Poručio je kako se nada da će domaće ekipe iskoristiti prednost domaće staze.

-Sve oči su uprte u našu mušku open kategoriju, koja je najjača. Želimo da na domaćoj stazi ostvarimo dobre rezultate. I naša master ekipa pretenduje na medalju, imaju sve predispozicije. Što se Foče i rijeke Tare tiče, očekujemo da to bude naš džoker u rukavu – poručio je Babić.

Ministar trgovine i turizma u Vladi Rerpublike Srpske, Suzana Gašić rekola je kako je velika čast biti podrška ovom događaju.

-Ministarstvo će učinhiti svoj kako bi ovaj ovaj događaj bio organizovan i završen na najbolji mogući naćin. Bićemo pravi domaćini – poručila je ona.

Svjetsko prvenstvo u raftingu u R4 kategoriji održava se od 25. maja do 1. juna u Banjoj Luci na rijeci Vrbas, te u Foči na rijeci Tari.

Reklame
Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech