Ponedjeljak, 16. Maja 2022.
Kutak za roditelje

Zbog čega je važno rano obrazovanje?

Opšte poznata stvar je da rano obrazovanje jača kognitivne, karakterne i socijalne vještine. Uticaj obrazovanja u ranom djetinjstvu pokazuje se kao očigledan kod tinejdžera: 15-godišnjaci koji su pohađali predškolsku ustanovu u trajanju od jedne godine ili više, u programu OECD-a za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) postizali su bolje rezultate.

Obrazovanje u ranom djetinjstvu takođe ima šire društvene koristi: povećava vjerovatnoću zdravijeg stila života, snižava stopu kriminala i smanjuje ukupne društvene troškove siromaštva i nejednakosti. Prema nekim istraživanjima i procjenama čak povećava i buduće prihode: pokazalo se da programi punog obrazovanja i predškolskog obrazovanja od rođenja do pete godine povećavaju buduću zaradu za djecu iz porodica sa nižim prihodima za čak 26 odsto.

Obrazovanje u ranom detinjstvu takođe može da ublaži spolnu nejednakost tako što će omogućiti majkama da se vrate na posao i podrže budžet domaćinstva sa drugim primanjima. U većini zemalja učešće žena na tržištu rada jasno je povezano sa starošću njihove dece. Širom Evrope, oko 20 odsto žena navodi porodične obaveze kao glavni razlog nezaposlenja; nedostatak dostupne usluge pružanja njege za malu decu navode kao glavni razlog.

Obrazovanje u ranom detinjstvu može postaviti temelje za kasniji uspjeh u životu u pogledu obrazovanja, blagostanja, zapošljivosti i socijalne integracije. Ovo još više važi za djecu iz manje razvijenih sredina.

Hekman jasno ističe da svakom djetetu treba kvalitetno obrazovanje u djetinjstvu. Ono ne smije da zavisi od toga da li dijete potiče iz siromašne porodice ili porodice koja se tretira kao bogata. Saglasno istaknutim Hekmanovim istraživanjima, rano obrazovanje može da doprinese prevazilaženju jaza između bogatih i siromašnih, jačanju zdravstvenih, društveno-emocionalnih veština kod djece. Pored porodice i kućnog okruženja u razvoju dece, pristup kvalitetnim edukativnim programima u vrtićima od velike je važnosti kako bi djeca stekla osnovne društveno-emocionalne, kognitivne i jezičke veštine koje su im potrebne za kasniji uspjeh u školi i dalje akademsko obrazovanje, na kraju i za uspjeh u životu.

 

 

nationalgeographic.rs

Reklame
Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech