Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Ne u ovu kategoriju

Nesretna Sudbina Vile Božić

Šetajući centrom grada naziremo tragove i vile Božić, koja je prije ovog nosila naziv Crvena kuća. Danas je ostao samo temelj i tek poneki trag na papiru – čvrsti dokazi da se onomad dizala tu, velika i važna. Banjalučani se sjećaju da je bila stub poznate slovenačke porodice, stub nekoć jake Jugoslavije.

Sve je počelo 1913. godine. Jedna od najljepših banjalučkih građevina nastala je u spretnoj olovci nadaleko poznatog zagrebačkog arhitekte Rudolfa Lubinskog. Građena je u secesionističkom stilu, kao kritika moćnom klasicizmu. Neimari joj naglasak staviše na fasadu, vještim rukama vajajući i darujući joj razne ornamente i ukrasne detalje. Plijenila je ljepotom i modernošću. Odolio i novac žalio nije trgovac drvetom Slovenac Ivan Božić. Po njemu je nazvaše vila Božić.

Sa Banjalukom rasla je i ona. Do izgradnje zgrade Banskog dvora, 1931. godine, u njoj je stolovao prvi ban Vrbaske banovine Svetislav – Tisa Milosavljević i, u svom maniru, udahnuo joj neki novi život. No, njen značaj ne jenjava. Od 1933. pod njeno okrilje useljavaju članice društva “Kolo srpskih sestara”, a tokom Drugog svjetskog rata postaje sjedište njemačkog Kulturno-umjetničkog društva “Kulturbund”. Ova neizmjerno moćna građevina je od 1944. bila idealan prostor za razvoj tadašnjeg sistema prosvjete. Postaje škola za babice, a nešto kasnije i Opšta medicinska škola. Šezdesetih, bila je i te kako dobar domaćin Crvenom krstu i Zavodu za socijalni rad. Iako je bila predviđena restauracija, srušena je 2002. godine. Danas je tu nesređeni parking, koji ujedno služi za bacanje smeća…

Izvor: Stara Banja Luka

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech