Srijeda, 24. Aprila 2024.
Preduzetništvo

Tvornica obuće “Bema” slavi punoljetstvo

Tvornica obuće “Bema“ d.o.o. Banja Luka s radom je počela 2. avgusta 2004. godine i uprkos brojnim izazovima izrasla u najveću banjalučku fabriku.

Tvornicu obuće “Bema“ su prije 18 godina osnovali Martin Žilnik i Benjamin Fugina, državljani Slovenije. Tvornica je s radom počela sanacijom devastiranog objekta, nabavkom mašina, sa 147 radnika. Danas, 18 godina poslije, Tvornica obuće “Bema“ je , izrasla u uspješno i respektabilno preduzeće, jedan od lidera u proizvodnji obuće u Bosni i Hercegovini i najveće preduzeće u Banjaluci. U tvornici “Bema danas radi 1200 radnika,, proizvodimo obuću sa svjetske poznate kupce, a na domaćem tržištu ”Bema” se pozicionirala kao brend prepoznatljiv po kvalitetu i povoljnim cijenama. U “Bemi” se godišnje proizvede više od dva miliona cipela, a u prošloj godini imali smo realizaciju preko 18 miliona KM, to je čisti lohn ( prodaja radne snage ). Postali smo značajan partner za Grad Banjaluku i opštinu Mrkonjić Grad, ali i za Jezero, Šipovo i Ribnik odakle imamo radnika. Zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske da zbog velikog broja ženske radne snage, nerealnog kursa konvertibilne marke, čestih bolovanja i izostanaka imamo određene olakšice kod plaćanja doprinosa, kao i odlukom menadžmenta „Beme“ da se kupe nove mašine i oprema, mi smo dobili veću produktivnost i bolju realizaciju. Za 18 godina rada plata u tvornici obuće „Bema“ nije kasnila ni jedan dan , prešli smo prosjek neto plate od 850 KM, bez prevoza, toplog obroka , bez doprinosa, iako je ovo nisko akumulativna industrija koja dopunjava kućni budžet, rekao je tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević koji je na čelu tvornice od njenog osnivanja.

DRUŠTVENO ODGOVORNA FIRMA

Tvornica obuće „Bema“ nikom nije ostala dužna jednog pfeninga, ni dobavljačima, ni radnicima. Jedan smo od značajnihih sponzora u donatora u Banjaluci i šire, godišnje podjelimo više od 10 000 pari cipela, s ponosom ističemo da smo jedna od društveno najodgovornijih firmi na području BiH i jedan od najznačajnihih donatora, vjerovatno odmah iza Mtela, rekao je Umičević, poznat po humanitarnom radu . “Bema” je tokom prošle godine podjelila po dva para cipela radnicima, školske knjige za djecu radnika obezbjeđujemo svake školeske godine. Vodimo računa o standardu radnika, isplaćene su sve otpremnine za penziju.Organizujemo redovne sistematske preglede, a posebno smo ponosni jer smo jedno od rijetkih preduzeća koje je formiralo Aktiv dobrovoljnih davaoca krvi.

DOMAĆA PROIZVODNJA

Strateški planovi „Beme“ su da se još snažnije pokrene domaća proizvodnja, ali i da se ulaže u nove mašine i moderne tehnologije, jer bez dobre opreme nema produktivnosti. “ Razvoj domaće proizvodnje je naš strateški cilj , da počnemo da izvozimo svoje gotove proizvode na inostrana tržišta. Ako znamo da radimo obuću za najpoznatije svjetske partnere znamo i za sebe. Međutim, za to je potrebno uložiti ogroman novac, neophodni bi bili veliki i povoljni krediti,rekao je Umičević.
Prema njegovim riječima, plan za naredni period je da se da prošire kapacitete „Beme“,da se napravi iskorak ka većoj produktivnosti, a čim je veća produktivnost veće su i plate.

NOVA PRODAVNICA U BANJALUCI

Za punoljetsvo, tvornica obuće “Bema” obradovala je svoje kupce u Banjaluci i otvara prodavnicu na novoj lokaciji u centru grada.Prodavnica će svoja vrata otvoriti u septembru u ulici Marije Bursač 5, zgrada Vakufska palata, preko puta parka Petar Kočić. U novom prodajnomu mjestu, kupcima će biti ponuđene kvalitetne cipele od prirodnih materijala po povoljnim cijenama.

Izvor fb: Marinko Umičević – Oficijalna Stranica

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech