Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Ljepota & Zdravlje

Naučnici u Japanu koriste magnetnu rezonancu za ČITANJE SNOVA: Evo po kom principu funkcioniše

Japan je raj za svake tehnološke eksperimente. Tehnološki razvoj u Japanu je zaista priča bez kraja.

Ceo svet je iznenađen svakim uređajem i tehnologijom koju naprave. Jedan od zapanjujućih primera tehnologije ikada stvorenih u Japanu je korišćenje skenera mozga – modifikovane magnetne rezonance za snimanje snova.

Zamislite sada, sanjate san i kada se probudite sećate ga se kroz maglu ili ne možete uopšte da ga se setite. Taj san je sada moguće pročitati pomoću novoizmišljene tehnologije zasnovane na magnetnoj rezonanci. Postoji šansa da ponovo reprodukujete snove kao da gledate video na uređaju. Ova ideja je suludo nezamisliva — baš kao ostvarenje sna. Pa kako su ovi naučnici u Japanu u stanju da to urade?

Naučnici u Japanu uspeli su da pretvore magnetnu rezonancu u uređaj sposoban da čita snove. Ovaj uređaj kakav poznajemo, koristi se u medicini za detaljno ispitivanje telesnih organa pomoću magnetne tehnologije i radio talasa. Koristi se u medicini za ispitivanje bolesti kao što su rak, moždani udar, oštećenje krvnih sudova u mozgu, tumori, povrede kičmene moždine, poremećaji oka ili unutrašnjeg uha, multipla skleroza i za otkrivanje povreda glave.

Međutim ova modifikovana magnetna rezonanca se ne koristi samo za čitanje snova, već i za rekonstrukciju snova. Kada se probudite, možete ponovo da reprodukujete san na ekranu. U tom slučaju, nema više zaboravljanja sna.

Kako to funkcioniše?

„Mašina za snove“ funkcioniše tako što meri moždanu aktivnost dok ljudi spavaju. Podaci se zatim unose u algoritam koji rekonstruiše san. Rekonstrukcija rezultira reprodukcijom sna. Da biste jasno razumeli ovu tehnologiju, zamislite motor i mozak koji radi po obrascu koji se pojavljuje svaki put kada se motor vizualizuje. Algoritmi se koriste za povezivanje skeniranih podataka iz mozga sa odgovarajućim koreliranim slikama.

Istraživači u Japanu priznaju da njihova tehnologija nije savršena jer je njena tačnost oko 60 odsto. Međutim, moramo biti optimisti da će tehnologija u budućnosti postati još bolja i da je trenutna tehnologija dobar početak za napredak tehnologije čitanja snova u budućnosti.

Težak rad iza tehnologije

Naučnici su za ove mašine prošli kroz dugi niz različitih faza. Prvo su morali da zamole volontere da pogledaju fotografije u različitim bojama. Tokom ovog procesa, njihova modifikovana mašina oponaša elemente slova i slika koje vide volonteri. Iako nejasni, vizuelni prikazi se mogu videti na monitoru, slično hipnozi. Sledeći korak je pronalaženje načina za vizuelizaciju slika.

Ostalo je samo da sačekamo da se tehnologija još razvije i da jednog dana uređaji poput ovog budu i u komercijalnoj upotrebi tako da svako od nas može da prođe kroz ovaj san ako želi da ga se seti.

magazin.novosti.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech