Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Auto Moto & Hi Tech

Od narednog mjeseca besplatan javni prevoz za penzionere sa penzijom do 285 KM

Penzioneri iz Banje Luke, koji imaju najnižu penziju u iznosu od 285 KM, od narednog mjeseca imaće potpuno besplatan javni prevoz, kao što je i ranije obećano.

Naime, ovo je samo jedan od zacrtanih, a sada i ispunjenih ciljeva koje je pred sebe stavila gradska administracija, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

-Ova odluka je za nas optimistična i još jedan korak ka svim obećanjima koja smo i ranije dali, a koja ćemo ispuniti. To me posebno raduje, jer ova gradska administracija, sa ovim rukovodstvom je ona koja će za manje od dvije godine ispuniti sva data obećanja. Kada smo izašli pred građane i govorili o svemu ovome, znao sam cijelim svojem bićem da nijedna data riječ neće biti uzalzd, a da sve ono što ne uspijemo da uradimo neće biti zbog nas, nego zbog teške svjetske krize ili pojedinih opstrukcija– rekao je gradonačelnik.

Poručio je da je zacrtani cilj od početka bio da svi đaci i penzioneri imaju besplatne karte za javni prevoz.

-Moji saradnici i ja smo tu da donesemo važnu istorijsku odluku za naš grad, a to je da penzioneri sa najnižom penzijom imaju potpuno besplatan javni prevoz, a već ranije smo to obezbijedili učenicima i studentima iz porodica sa četvoro i više djece. Za ove kategorije ćemo izraditi jedinstvene mjesečne, odnosno godišnje karte i moći će da se voze potpuno besplatno – rekao je gradonačlnik Stanivuković.

Od prvog dana mandata, cilj ove gradske administracije je da određenim kategorijama obezbijede određene pogodnosti, koje će u velikoj mjeri rasteretiti kućne budžete.

-Kada je riječ o prevozu, sa ponosom mogu da kažem da nastavljamo da nižemo rezultate. Sredstva su obezbijeđena. Ostaje i dalje povoljniji prevoz za sve penzionere i to za 30 odsto. Našim studentima i srednjoškolcima nije porasla cijena mjesečne karte, a za one iz porodica sa četvoro i više djece, javni prevoz je besplatan. To su mjere koje provodimo i na koje smo ponosni – poručio je gradonačelnik.

Savjetnica gradonačelnika za medije i šef tima za komunikacije, Tanja Vukomanović, pozvala je sve penzionere sa penzijom do 285 KM da se već od ponedjeljka, 15. avgusta prijave kako bi im Grad obezbijedio besplatne karte za javni prevoz.

-Cilj nam je da ovu proceduru ubrzamo u potpunosti, a sve kako bi karte već do kraja mjeseca bile izrađenei podijenjene. Upravo zbog toga, mi smo u Domu omladine odvojili kancelariju za naše penzionere, kako bi brzo i jednostavno mogli da se prijave za karte – pojasnila je ona.

Dodala je da je potrebno da u narednim danima prikupe potrebnu dokumentaciju.

-Od ponedjeljka do petka u terminu od 8.00 do 15.00 časova moći će da u upravo u kancelariji u Domu omladine donesu svu potrebnu dokumentaciju i da se prijave za ovu vrstu pogodnosti. Potrebno je da dostave potvrdu o previbalištu, kopiju rješenja o utvrđenoj penziji, kopiju čeka, potvrdu o visini penzije od Fonda i po mogućnosti neku od prethodnih mjesečnih karata koju posjeduju, ali to nije obavezno – pojasnila je Vukomanovićeva.

Dodala je da na ovaj način, prema porocjenama, oko 3.000 penzionera će osjetiti ovu olakšicu.

-Plan je da se prijave prikupe do 26. avgusta, kako bi već s kraja ovog mjeseca mogli da im podijelimo besplatne karte koje će koristiti. Ponosna sam ,jer je ovo jedna od olakšica koju smo obezbijedili našim sugrađanima zahvaljujući našim uštedama. Upravo zahvaljujući tim uštedama, povlastice je osjetilo je preko 30.000 porodica, kako kroz povećanje stipendija, besplatne udžbenike, povlastice u prevozu za pojedine kategorije, za druge potpuno besplatan prevoz, tako i kroz podršku porodiljama i slično. Grad iz budžeta za povlastice za penzionere izdvaja 100.000 KM. Kada tome dodamo i besplatne karte za javni prevoz za učenike i studente iz porodica sa četvoro i više djece, Grad izdvaja ukupno 300.000 KM a sve kako određene kategorije ne bi osjetila poskupljenja – zaključila je Vukomanović.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech