Četvrtak, 8. Juna 2023.
Dom & Enterijer

Kako dodatno osigurati stan dok ste na odmoru?

Svi koji razmišljaju kako da zaštite kuću ili stan od provalnika svesni su činjenice da lopovi nikada ne idu na godišnji odmor kada to čine svi ostali i da im je za krađu dovoljno malo nepažnje onih koji se spremaju na put.

Ako je suditi po ispovesti kradljivaca koji su kažnjeni za svoje nedelo, a što je mnogo časopisa svojevremeno objavilo kao opomenu onima koji se spremaju za privremeno odsustvo iz kuće, lopovi brzo završe “svoj posao”. U proseku za deset, petnaest minuta, u periodu od 13 do 15 časova. Što bi se reklo “u po bela dana”, a uložak klasične brave oni lome za dve sekunde.

Stručnjaci koji se profesionalno bave bezbednošću kao preporuku broj jedan ističu da je najbolje da se neko od rođaka ili pouzdanih prijatelja na dve-tri nedelje preseli u vaš stan. Iako to dobro zvuči, malo je onih koji bi na taj način mogli da se osiguraju i bezbrižno krenu da se odmore.

Video nadzor i oko kamere nesumnjivo su dobar čuvar kuće i imovine u njoj, ali ćemo vas podsetiti da sem tehnike primenite i neke jednostavne savete i postupke da kradljivce odbijete od svojih vrata.

Video nadzor odvraća od provale u stan

Da pomenemo, ukoliko ćete se tek raspitivati, da su cene video nadzor sistema krojene po meri kupaca, onih koji imaju velike prohteve, ali i onih koji od uređaja očekuju da nepoželjnog gosta odvrate od namere da u odsustvu ukućanai odnese sve najvrednije iz kuće.

Možda se nekome učini da smo propustili na početku da pomenemo da možete da zamolite komšinicu ili komšiju da obrati pažnju na vaš stan, date im ključ da uđu i na balkonu zaliju cveće, neko vreme ostave svetlo u sobi, podignu ili spuste roletnu.

Tako da, ako neko zlonameran osmatra fasadu i lovi prozor iza koga trenutno nema nikoga, pomisli da su stanari “na broju”. Od pomoći mogu da budu i sijalice sa elektronskim tajmerom koje svetle u različito vreme onoliko koliko ih programirate.

Dobro je da komšije obrate pažnju na vaša vrata

Život u velikim gradovima i posebno otuđenost u soliterima, gde stanari sa nižih spratova ne poznaju one što žive tri sprata iznad, takođe je otežavajuća okolnost za one koji bi zamolili susede “da malo pripaze”.

Ipak, ukoliko ste neko ko je sa komšijama u dobrim odnosima, posećujete se, pijete kaficu i pričuvate njihovu ili oni vašu decu – onda ćete im se i bez našeg saveta obratiti. I kada pred letovanje sve zapisano na podsetniku obavite u kući, javite se dobrom susedu i poverite mu ključ, što u nekim nepredvidivim situacijama, kao što je pucanje vodovodne cevi ili poplava, vrlo značajno.

I oni će pripaziti, svaki sumnjiv šum proveriti, skloniti papirne reklamne poruke zadenute u vaša vrata ili okačene o kvaku, jer i to je način da se “tipuje” prazan stan. I naravno neće neznancima izgovoriti onu glupavu rečenicu iz filmskih komedija: “Nemojte tamo zvoniti uzalud, oni nisu kod kuće!”

Sigurnosna vrata nije lako obiti

Kada već postoje kvalitetni tehnički sistemi obezbeđenja i video nadzor a njhova nabavka i održavanje su, kada se sve sabere, manji trošak od moguće štete od krađe, deluje neobično što neki “lažiraju zaštitu”. Šta to znači?

Uzdaju se u lažne nalepnice “Posed pod zaštitom firme…” u uglu dovratka i montiraju lažne kamere koje se za nekoliko stotina dinara kupuju u radnjama sa kineskom robom. Te nazovi kamere imaju titrajuću crvenu lampicu, izgledaju kao “prave”, ali ne bi trebalo potcenjivati inteligenciju lopova sa debelim dosijeima. Znaju oni bolje šta je opasno za njih.

Sigurnosna vrata su u poslednjih petnaestak godina verovatno najveća prepreka za provalnika, jer svaki od njih nastoji da “posao” obavi što pre i pobegne neopaženo.

Ukoliko naiđe na više prepreka, poput dve brave, ili takozvane H brave, već pomenuta sigurnosna vrata najnovije generacije i video sistem,  najverovatnije će odustati i potražiti drugi stan koji će lakše obiti. Oni u potkrovlju su im posebna poslastica, jer je manja mogućnost od nailaska nepoželjnih slučajnih prolaznika

Dobra zaštita umanjuje mogućnost provale

Da pogledamo i u cenovnik troškova za bezbednost stana ili kuće. Video oprema košta u proseku između dvesta i trista evra. Kvalitetna sigurnosna vrata, teška i do 100 kilograma staju od 600 evra pa naviše.

S obzirom na platežne sposobnosti naših ljudi najveću prođu među prosečnim kupcima na ovdašnjem tržištu imaju pouzdana sigurnosna vrata od oko 200 evra “Made in China”. Cena blindiranih dostiže 1.500 evra, a za one koji stanuju u prizemlju neophodne su i rešetke – kvadrat se plaća oko 50 evra.

Policajci uvek ističu da apsolutna zaštita ne postoji ma koliko stan bio obezbeđen, ali dobra zaštita umanjuje mogućnost provale. Krađa po stanovima i kućama u periodu od juna do septembra bude dvostruko više nego u ostalom delu godine – računa se deset dnevno.

Fotografije na internetu kao pozivnica lopovima

Ali dobro je ne pozivati lopove na vrata tako što ćete na društvenim mrežama objavljivati slike sa plaže ili sa planinarenja na kome ste trenutno. Pogotovo nije dobro slikati čak ni izdaleka dokumenta i avionske karte pred putovanje ili bilo šta što ima veze sa vašom finansijskom situacijom.

Osigurajte stan i imovinu, ali to ne govorite kolegama na poslu pa ni prijateljima kao značajnu novost. Isto tako ne preterujte ni sa senzorima i alarmima, tako ćete sami sebe “tipovati” i staviti do znanja nedobronamernom posmatraču da se tu krije “veliko bogatstvo”.

Pomenućemo za kraj i alarmni sistem povezan sa firmom za obezbeđenje koja će cele godine, a ne samo tokom leta, brinuti o vašoj sigurnosti po ceni od 500 do 1.500 evra.

Verujući da su vam sve pomenute preporuke bile inspirataivne, da će vam utisci i uspomene sa letovanja čitave godine popravljati raspoloženje, želimo vam čaroban provod i povratak u kuću, gde će sve biti kako ste ostavili.

IZVOR: ddl.rs

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech