Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Kultura & Obrazovanje Puls Grada

Pazi, pazi, đak po zebri gazi

Završeno je obilježavanje horizontalne saobraćajne signalizacije u zonama svih osnovnih škola na području grada Banje Luke.

–  Završene su sve aktivnosti na obilježavanju saobraćajne signalizacije i sve je spremno za početak nove školske godine. S ciljem da se dodatno skrene pažnja na najmlađe učesnike u saobraćaju na tri najprometnije lokacije postavljeni su i transparenti sa natpisom  „Pazi, pazi, đak po zebri gazi“ – poručili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Kako su kazali, osim obilježavanja horizontalne saobraćajne signalizacije izvršena je i kontrola i zamjena vertikalne saobraćajne signalizacije, čime su stvoreni uslovi za bezbjedan početak nove školske godine.

Iz resornog Odjeljenja su takođe apelovali na sve učesnike u saobraćaju, da prilagode brzinu i pripaze na naše najmlađe sugrađane, a ujedno su podijelili nekoliko korisnih savjeta, kako bismo unaprijedili bezbjednost djece u saobraćaju:

  • djeci – da uvjek prelaze ulicu na pješačkom prelazu, da se prilikom prelaska ulice uvjek zaustave i pogledaju lijevo-desno, da ne pretrčavaju ulicu, da uvjek sačekaju da se na semaforu upali zeleno svjetlo pa da onda pređu ulicu, da se ne igraju na ulici.
  • roditeljima – da imaju u vidu da su oni najvažniji vaspitači u saobraćaju, jer djeca veoma mnogo uče oponašanjem. Roditelji bi trebalo da se uvijek pridražavaju pravila u saobraćaju i da daju dobar primjer djetetu.
  • nastavnicima – da u okviru osnovnog obrazovanja rade na saobraćajnom vaspitanju djece,
  • vozačima – da smanje brzinu, da poštuju saobraćajnu signalizaciju i da shvate da za volanom nema mjesta napetosti i nervozi,
  • svim nadležnim institucijama da ulože maksimalne napore na unapređenju bezbjednosti saobraćaja.
Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech