Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Kutak za roditelje

Koja su sujeverja na dan vjenčanja?

Da li ste se ikada zapitali zašto mlada nosi veo ili kako je „nešto pozajmljeno“ postalo nezaobilazna stvar na dan venčanja? Koja su sujeverja na dan venčanja?

Zaokružili smo najčešća i iznenađujuća sujeverja na dan venčanja i tradicije i razloge koji stoje iza njih.

Nešto staro, novo, pozajmljeno i plavo

Nošenje „nečeg starog“ predstavlja prošlost neveste, dok „nešto novo“ simbolizuje srećnu budućnost para. Mlada bi trebalo da dobije „nešto na pozajmicu“ od nekoga ko je u srećnom braku u nadi da će nešto od sreće preći na nju. „Nešto plavo“ označava vernost i ljubav.

Videti mladu pre venčanja

Ovo sujeverje datira još iz vremena ugovorenih brakova, kada su ljudi verovali da ako se par vidi pre ceremonije venčanja, to će im dati priliku da promene odluku o stupanju u brak, piše 24sedam.

Kiša na dan vašeg venčanja

U nekim kulturama kiša na dan venčanja simbolizuje plodnost i čišćenje.

Nošenje vela

Ovaj običaj je nastao u Rimu, kako bi mlada nosila veo niz prolaz da bi se sakrila od zlih duhova koji su bili ljubomorni na njenu sreću.

Noževi kao svadbeni pokloni

Prema narodnom predanju, nož označava prekinutu vezu i loša je sreća doneti ih na poklon mladencima.

Prenošenje neveste preko praga

Ovo sujeverje je počelo u srednjovekovnoj Evropi kada su mnogi verovali da je nevesta veoma osetljiva na zle duhove i to kroz tabane. Da bi izbegli lošu sreću, mladoženja bi unosio mladu u njihov novi dom.

Pauk na venčanici

Pronalaženje osmokrakog stvorenja na vašoj prelepoj haljini može izgledati kao noćna mora za dan venčanja, ali englesko predanje tvrdi da je pronalazak pauka na venčanici zapravo dobar znak.

Svdbena zvona

Zvona tradicionalno zvone na irskim venčanjima kako bi se odvratili zli duhovi i obezbedio harmoničan porodični život. Primera radi, neke irske neveste čak nose i mala zvona u svojim buketima kao podsetnik na svete svadbene zavete, a oni su uobičajeni poklon za mladence.

Razbijanje čaša

U Italiji, mnogi mladenci razbijaju vazu ili čašu na svom venčanju i tome pridaju veliku pažnju. Tradicija kaže da koliko se komada stakla razbije, toliko će u braku biti srećnih godina.

Plakanje na dan venčanja

Za nevestu je dobro da plače na dan venčanja, jer to simbolizuje da je prolila sve suze i da neće imati ni jednu da prolije tokom braka.

/ddl.rs/

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech