Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Putovanja & Zanimljivosti

Najveći valovi na svijetu: Evropski gradić u kojem more pokazuje svoje mišiće

Kada je prije devet godina havajski surfer Garrett McNamara oborio vlastiti – i tadašnji svjetski rekord zajahavši val od gotovo 24 metra u Nazaréu, portugalski gradić je od mirnog ribarskog gradića postao surferska meka, glasovit po nekim od najvećih valova na svijetu.

McNamara je svjetsku prijestolnicu divovskih valova opisao kao “bizarno mjesto u kojem nikada ne znaš što te očekuje” – mjesto na koje dolaze surferi iz cijelog svijeta kako bi zajahali goleme valove čak i pod cijenu vlastita života. Trenutni rekord drži Nijemac Sebastian Steudtner koji je prije dvije godine savladao val od 26,2 metra, također u Nazaréu na Praia do Norte (sjevernoj plaži).

Tajna ogromnih valova skriva se ispod površine. „Čudovišta prirode“ (kako mu surferi tepaju) stvara Canhão da Nazaré, golemi podvodni kanjon dubine 200 m. Kada val udari o kanjon podijeli se na dva dijela. Jedna poloviba odlazi prema plićem dijelu obale, a drugu kanjon usmjerava prema zidu, tjerajući je u vis i tako nastaju divovski vodeni tornjevi. Kada se dignu, valovi nemaju gdje ići nego prema dolje, razbijajući se na liticama.

Svjetska popularnost itekako je promijenila lijepi grad u regiji Oeste na zapadnoj obali Portugala. Nazaré se naglo probudio, posebno tokom sezone velikih valova koja traje oktobra do marta. Najbolje mjesto za posmatranje valova je svjetionik Fort of São Miguel Arcanjo, iznad Praie de Norte, gdje se tokom međunarodnih natjecanja okupi velika publika. Onima koji ganjaju velike valove u Nazaréu savjetuje se praćenje prognoze, kao i boravak od dva do tri tjedna, a za praćenje valova su dostupne i internetske kamere.

U prošlosti su se stanovnici Nazaréa prvenstveno bavili ribolovom i sušenjem ribom, a okean ih nije mazio. Do sredine 20 vijeka  brojni su pomorci i ribolovci nastradali zbog nemilosrdnih valova. Danas je i osjetno manje ribe, ali kraj živi od turizma, ljeti od posjetilaca koji traže mjesto za kupanje, a kad zahladi – one koji traže divovske valove.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech