Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Gastro

Obožavani princ priloga balkanske kuhinje: Kratka istorija kajmaka

Konkurencija je jaka, tu su i urnebes i ajvar, pa ćemo kajmak proglasiti jednim od prinčeva – i ispričati vam kratku priču o njegovom poreklu.

Kajmak vodi poreklo od jedne vrste deserta koji se pravio u turskom gradu Afjon, koji je inače postao poznat po svojim receptima za proizvodnju ratluka i vrste gustog krema koji su pravili čak 3000 godina pre Hrista.

U 17. veku, samo u Istanbulu je postojalo više od 40 prodavnica kajmaka.

Reč kaymak potiče iz srednje Azije, a prvi poznati pisani podaci o ovoj reči pronađeni su u Kutadgu Bilig, poznatoj knjizi Mahmuda al-Kashgarija.

Poznato je da se kajmak pravio i u Evropi, na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji.  Do danas, za razliku od Evropljana koji kajmak prave od kravljeg mleka, meštani istočnih zemalja koriste bivolje mleko.

Zanimljivo je da se u Turskoj kajmak tradicionalno služi za doručak u kombinaciji sa medom. Obavezan je deo doručka na Bliskom istoku, a stanovnici Irana i Iraka ga koriste za pripremu jedne vrste testa. U Avganistanu se za doručak pije zeleni čaj, a uz njega se jede tradicionalno pecivo pod nazivom Naan na koji se namaže kajmak.

Na Balkanu, kajmak se najviše proizvodi u brdskim predelima, naročito u Srbiji i Bosni. Uglavnom se služi kao predjelo, ali i kao dodatak drugim jelima. Najpoznatija kombinacija je kajmak sa lepinjom, kao i prilog pljeskavicama i ćevapima.

Ako se nađete u nekoj od sledećih zemalja, a prijede vam se kajmak, evo kako da ga tražite:

– Kaylgmak – Mongolija

– Qaymaq – Azerbejdžan,

– Qaymoq – Uzbekistan

– Kaйmak i kymak – Turkmenistan

– Qhaymaqh i sarshir – Iran

– Gaimar i qaimar – Irak

(Balkan City Magazine)

https://nationalgeographic.rs/

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech